El III workshop del projecte Aptitude centrat en l'envelliment actiu i saludable

Autor: Marc Fortes   /  10 de juliol de 2019

El passat 3 de juliol va tenir lloc a Pamplona (Espanya) la 3a edició del workshop del projecte Aptitude, el qual hi participa la Fundació TIC Salut Social. Aquest darrer taller va ser organitzat per l’equip de Navarrabiomed, el Complejo Hospitalario de Navarra i la Universidad Pública de Navarra.

Una de les intervencions destacades va ser la del professor en el Center for Human and Applied Physiological Sciences, King’s College London, el Dr. Norman Lazarus: “Envelliment humà saludable: el forat del Dònut”.

El Dr. Lazarus, de 87 anys i amb unes condicions físiques i mentals molt bones, va compartir entre els assistents el secret per arribar amb aquestes bones condicions a la seva edat. El secret l’ha anat descobrint de forma empírica durant la seva carrera d’investigador al King’s College. Parla de la “Trinity Necessary for Healthy Ageing”:

  1. Menjar bé.
  2. Salut mental.
  3. Activitat física.

Assegura que mantenint aquestes condicions i exercitant-les cada dia es pot aconseguir una bona qualitat de vida a la vellesa. Una corba estadística que marca la evolució d ela capacitat física és la seva eina argumental.

Entre els conceptes més rellevants:

  • No hi ha evidencia de que l’envelliment hagi de ser tal i com és. ( Es mostra ell mateix com a prova)
  • El tipus d’exercici practicat, la distancia, la forma del cos, el fenotip … no alteren la corba de capacitat física.
  • La forma de la corba es impulsada pel procés d’envelliment i aquesta pot ser alterada.
  •  El procés d’envelliment no pot ser considerat com un amic però comprendre la seva naturalesa ens dona la oportunitat de viure la vellesa de la manera més productiva possible.

Una altra intervenció destacada va ser la del Director del Departament del Center for Human and Applied Physiological Sciences, King’s College London, Stephen Harridge: “Envelliment muscular, cèl·lules mare preparades per treballar!”.

Harridge va fer una revisió dels conceptes el múscul vell, la inflamació, la senescència cel·lular i el paper potencial de les cèl·lules precursores derivades de la mucosa en contribuir a aquest fenotip. Desmitificació de la Sarcopenia com a culpable de tot.

Va donar especial importància en la producció de massa muscular com a objectiu principal. La massa muscular es objectivament el principal responsable del envelliment actiu. Els nivells d’autonomia van íntimament lligats a la massa muscular de l’individu. Va aportar nivells d’evidència alta amb estudis en els que s’ha utilitzat imatge diagnostica.

Conceptes destacats:

  • En la majoria d’estudis d’envelliment no es possible diferenciar els efectes de l’envelliment dels efectes de la inactivitat, disfuncions o patologies.
  • Les persones grans que practiquen exercici de forma regular presenten nivells superiors de funció psicològica i de salut general comparat amb les persones sedentàries. Tot i això, el rendiment físic disminueix fins i tot a les persones velles ex-esportistes d’elit (per exemple, els rècords mundials) el descens s’accelera a la dècada dels vuitanta.
  • No obstant això, la bretxa en la massa muscular, la funció contràctil i metabòlica entre els esportistes i els sedentaris demostra que el patró d’activitat té un paper important en la determinació del fenotip al múscul de les persones grans.

La professora de geriatria de la Universitat Paul Sabatier, Tolosa, Mª Eugènia Soto va explicar la implementació d’eines de l’OMS en la pràctica clínica a partir de conceptes clau:

  • Capacitat intrínseca i fragilitat no són el mateix.
  • Capacitat intrínseca és un concepte jove, plantejat al 2015 per la OMS, i està en procés de desenvolupament.
  • La fragilitat és una condició específica, és un factor de risc i pot ser reversible.
  • La mesura de la fragilitat és clau per prevenir la discapacitat en la vellesa.

Per la seva part, Antoni Salvà, Director de la Fundació Salut I envelliment-UAB. Universitat Autònoma de Barcelona, presentar el “Programa formatiu multicomponent de l’APTITUDE”.

Salvà va presentar la proposta formativa per professionals de la salut, per part de l’equip de Catalunya.Es proposa una formació semi presencial de 20h. Treball individual de 2h i reflexió debat de 2h.

Objectius:

  • Conèixer les estratègies de ka OMS en envelliment actiu i saludable i la prevenció de la discapacitat.
  • Conèixer les bases conceptuals del propi concepte de fragilitat.
  • Conèixer el procés diagnòstic de la fragilitat.
  • Identificar les intervencions sirigides a prevenir la discapacitat.
  • Conèixer les estratègies d’abordatge de la fragilitat en territoris APTITUDE.

Salvà va explicar que es faran diversos blocs com: alimentació saludable, activitat física, aspectes psico-socials… en una intervenció multicomponent.

APTITUDE

APTITUDE, respon a l’acrònim de: Actuar per la prevenció transpirinenca de la dependència de les persones grans. És un projecte Europeu finançat pel programa POCTEFA on hi ha implicats diversos països de la regió transfronterera dels Pirineus. Concretament hi participen 10 territoris i més de 20 hospitals d’Andorra, la regió Francesa d’Occitània, Navarra i Catalunya. A Catalunya el projecte esta liderat per la Fundació Salut i Envelliment (UAB) i pel propi Departament de Salut.

El projecte pretén implementar un espai de col·laboració transfronterera per prevenir la dependència en les persones ancianes mitjançant la creació d’una xarxa d’experts que promourà l’assistència, la formació, la investigació i la innovació en el camp de la Gerontologia.