Conclusions del Fòrum de Diàleg Professional sobre competències digitals

Autor: Agathe León   /  14 de novembre de 2019

La Direcció General de Professionals Sanitarisva iniciar al setembre del 2019 el Fòrum de Diàleg Professional en el qual diferents representants dels professionals del sector de la salut, van identificar 17 reptes presents i futurs als quals s’enfronten els nostres professionals sanitaris. El passat 5 de Novembre va tenir lloc el seu tancament. Al final d’aquest article podreu consultar el document amb les conclusions.

La Fundació TIC Salut Social, va coordinar juntament amb la Secretaria Tècnica de la Sub-*direcció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional (SGODP), el repte 4: “Millorar les competències TIC dels professionals de la salut, avançar en un ús de les TIC que faciliti la humanització de l’atenció presencial i en el disseny de serveis d’atenció no presencial”.

Perquè són necessàries aquestes competències?

Perquè diferents estudis han demostrat que la seva manca entorpeix l’assoliment de la transformació digital en l’entorn salut (1-3). Aquesta transformació està sent demanada per la ciutadania per a millorar l’eficàcia de la provisió de serveis, millorar la prevenció, els diagnòstics i la personalització de l’actes terapèutics (4,5).

Tenim el repte de la formació i la capacitació dels professionals de la salut i dels serveis socials que, necessàriament, seran cada vegada més demandats per a realitzar d’una forma diferent les seves tasques assistencials o socials.

 

Pròximament publicarem més informació sobre:

  • Quina és la situació de les competències digitals per a professionals sanitaris a nivell internacional?
  • Com les definim?
  • Quines haurien de  ser?

 

Bibliografia

  1. Digital Health and the challege of Health Systems transformation. Alami H, Gagnon MP i Fortin JP. mHealth 2017; 3: 31.
  2. European ICT professionals role profiles. Transforming and scaling up health professionals’ education and training. World Health Organization 2013.
  3. EMSA policy European Medical Students’ Association  Association Européenne des Étudiants en Médecine. This policy was adopted by the 29th EMSA Autumn Assembly in Athens (Greece) on 4th September 2019.  Valid until: 4th September 2022.
  4. Ocupabilitat i competències dels metges interns residents (MIR). La percepció dels caps de servei i càrrecs equivalents sobre els MIR. Principals resultats de l’estudi 2015 als centres sanitaris. Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya.
  5. Healthcare professionals’ competence in digitalisation: A systematic review. Konttila J, Siira H, Kyngäs H, et al. J Clin Nurs 2019; 28: 745-761.
  • Competències digitals per a professionals sanitaris