6è Congrés del Tercer Sector Social: Tornar al territori i al treball comunitari

Autor: Victor Barberà   /  29 de novembre de 2018

Entre el 20 i 22 de Novembre de 2018 va tenir lloc el 6è Congrés del Tercer Sector Social, al recinte Firal de la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. Amb el lema Desigualtats socials, solucions locals, l’objectiu era visibilitzar la tasca de les entitats socials posant el focus en la interacció amb les administracions locals i la importància d’enfortir aquesta feina diària per aconseguir una societat més justa.

D’entre totes les activitats, destaquem el debat Posar la persona al centre de l’atenció. Una revisió del territori dels models d’atenció integrada i de base comunitària. Liderat per Fernando Fantova –consultor social-, Montserrat Falguera -Presidenta de FEATE – i Pau Batlle – Cap de l’Àrea de Polítiques i Promoció de la Salut de Dipsalut-. Des de l’experiència dels tres ponents es va abordar el tema de l’atenció centrada en la persona i sobre la necessitat de replantejar-se aquest concepte en tota la seva dimensió i profunditat. És a dir, pensar més enllà de les qüestions tècniques.

En aquest sentit, Fantova afirma que “el concepte de benestar social està pensat des d’una òptica molt patriarcal” i afegeix que “el tercer sector no s’ha preocupat per la innovació sinó per la defensa del seu nínxol”. Al seu temps, Batlle va descriure el procés ideal per a una entitat social a l’hora de planificar els seus projectes. D’aquesta manera, la primera reflexió ha de ser entendre les necessitats específiques de les persones i col·lectius a qui van dirigides les accions; en segon lloc detectar els òrgans i institucions competents per atendre a aquestes necessitats; i finalment determinar els recursos necessaris per desenvolupar aquests projectes.

D’aquesta manera, com a gran reflexió es proposa un anàlisi profund per entendre la cruïlla de camins on es troben actualment les entitats i organitzacions socials: resistir al búnquer conceptual amb discursos sobre valor afegit -que indefectiblement ens encamina a un ostracisme sense marge de millora  social- o bé repensar com recuperar els valors primigenis que van impulsar el sector. Tornar al territori i a la comunitat, a la universalitat del treball comunitari i la solidaritat. Així, Fantova concloïa en que cal centrar-se en integrar la gran oferta de serveis en la comunitat, “ara tenim molts serveis però no hi ha comunitat” per tant precisem desenvolupar un servei comunitari integral.