La Fundació TicSalut presenta a Pequín la història clínica compartida i els grups de morbiditat ajustats

Autor: Adrià G.Font   /  12 de maig de 2015

Un dels projectes que va aixecar més expectació entre els assistents de les jornades va ser el del model de la Història Compartida de Catalunya (HC3) ja que “a Xina tenen un sistema sanitari molt centralitzat als grans hospitals i amb poca accessibilitat, no tenen una xarxa d’atenció primària desenvolupada; per tant, tot el que sigui incrementar serveis que alliberin cues als hospitals els pot ser de molta utilitat”, explica el Dr. Òscar Solans, coordinador funcional de la Història Clínica Compartida de Catalunya, de la Fundació TicSalut, i encarregat d’exposar les potencialitats d’un model tecnològic que permet la integració de les dades dels pacients entre els diferents centres mèdics.

Al seu torn, David Monterde, tècnic assessor de la Secretaria Tècnica de l’Institut Català de la Salut (ICS), va parlar dels avantatges del model dels grups de morbiditat ajustats (GMA), una eina que està desenvolupant el CatSalut i que permet l’estratificació de la població de risc. La representació catalana també va comptar amb la presència de José Manuel Sánchez, cap d’operacions de l’empresa Linkcare Health Services. 

El Ministeri de Salut xinès, que està acabant de fixar els objectius del proper pla quinquennal, va prestar gran atenció als projectes exposats per la Fundació TicSalut. La doctora Yanjije Gao, directora d’Estadístiques de Salut i Sistemes d’Informació del Ministeri xinès, va ser l’encarregada de tancar la sessió i va explicar que un dels principals objectius de la sanitat xinesa és atreure talent estranger per millorar el seu sistema sanitari. Óscar Solans, de fet, explica en aquest sentit queaquestes línies de cooperació sempre poden aportar oportunitats a empreses catalanes a possibles desenvolupaments a la Xina”.

Segons ell, “el fet de poder compartir projectes o mantenir relacions amb el Ministeri de Salut xinès sempre és interessant”. De fet, afirma que aquesta mena de presentacions faciliten la interacció en Jornades internacionals, coneixement i majors possibilitats de cooperació de projectes, així com d’intercanvi de coneixement entre tots dos països.

Malgrat tot, Solans reitera que el sistema de salut xinès “és molt diferent” i per tant, “ara per ara és difícil, d’entrada, poder incorporar sinergies al nostre sistema”.

En tot cas, experiències com aquesta donen a conèixer les iniciatives que es duen a terme en els sistemes sanitaris d’arreu del món i “hem de seguir coneixent les experiències mútues per trobar solucions a necessitats que tingui cada sistema i possibles línies de col·laboració”,  sentencia el coordinador de l’HC3.