Ètica i Intel·ligència Artificial

Autor: Adrià G.Font   /  5 de juliol de 2019

El passat 20 de juny, membres de l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TIC Salut Social, van assistir a la jornada Ètica i Intel·ligència Artificial organitzada per Tertúlia Digital.

La jornada es va dur a terme en dos blocs, el primer va consistir en la presentació de l’informe tecnològic sobre la Intel·ligència Artificial a Catalunya amb la col·laboració de Daniel Marco, director d’SmartCatalonia, Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i Inma Rodríguez, gerent d’Intel·ligència de Mercat, ACCIÓ, Departament d’Empresa i Coneixement.

Uns dels conceptes que van quedar plasmats en l’informe presentat, van ser la importància de les dades, ja que podríem dir que són com la gasolina per l’IA (Artificial Intelligence).

Es va fer èmfasis en les principals ciutats i hubs que dediquen esforços a l’IA. L’informe conclou que els Estats Units (Boston, Silicon Valley i Nova York) i la Xina (Bejing i Shenzhen) són les principals en el món actual. Europa es troba per darrere amb Londres al capdavant.

Un fet evident que es va poder veure en el primer bloc d’aquesta jornada, consisteix en l’alt increment de patents sobre l’IA cada any. Amb relació a l’anterior apunt, Estats Units i la Xina posseeixen el 78% de les patents que existeixen.

En termes de salut, es va parlar sobre en què pot ajudar l’IA a curt, mitjà i llarg termini.

Es calcula que el 2030 l’impacte de l’IA en el PIB global sigui d’un 14% (15,7 bilions de dòlars), contribuint en la productivitat laboral, en l’estalvi de temps i la reducció de defectes en producció.

El segon bloc, consistia en una taula rodona sobre “Ètica i intel·ligència Artificial”, on es va poder comptar amb Carme Torras, professora d’investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC) de Barcelona i Karina Gibert, investigadora del Departament d’Estadística i Investigació Operativa UPC i professora a la FIB.

En aquesta sessió es van dir diferents píndoles les quals van ser molt interessants i compartim amb vosaltres:

  • Es va introduir el concepte de suïcidi digital, que consisteix a eliminar tot allò que l’usuari no vol en un perfil. Respectant a la persona en les decisions que vulgui prendre.
  • És va destacar la importància de l’ètica en tot moment, significant el respecte a la dignitat de les persones que interactuen amb la IA.
  • Cada vegada més l’ètica en els robots estarà més present en les nostres vides, des d’un robot que ajudi a vestir a una persona gran fins a un robot amb finalitats de neteja.

Aquest nou concepte se l’anomena “Roboètica”. Aquest concepte deriva a una sèrie de nous problemes que s’han de plantejar com la presa de decisions, sentiments i relacions o millora humana.

  • Els reptes ètics que plantegen les màquines pensants