2019 International Congress on Integrated Care

Autor: Jesús Berdún   /  4 d'abril de 2019

L’atenció integrada és un concepte que cada vegada pren més importància en la definició de serveis d’assistència sanitària i social, integrats i adaptats a les necessitats dels ciutadans. Els dies 1, 2 i 3 d’Abril es va celebrar a San Sebastian la 19a edició del International Conference on Integrated Care, un dels esdeveniments més importants sobre atenció integrada a nivell internacional.

Amb un programa de tres dies i 11 temàtiques paral·leles sobre atenció integrada, el congrés va oferir un escenari òptim per l’intercanvi d’experiències en aquest sector. La salut digital també va tenir presència al congrés, juntament amb ponències sobre nous models assistencials, definició de mecanismes per l’avaluació, atenció a l’entorn domiciliari, apoderament de les persones i definició de polítiques sanitàries, entre d’altres.

Durant la inauguració del congrés, diverses personalitats del sector van posar èmfasi en la coordinació sociosanitària entre els diferents nivells assistencials, com a peça clau per poder donar una atenció integrada centrada en la persona. Per aquest motiu el símbol seleccionat pel congrés és una trainera, embarcació basca a rem que simbolitza aquest esforç conjunt i coordinat. Els resultats en salut, la continuïtat assistencial, la millora de l’experiència de l’usuari, i la coordinació dels equips de primària i hospitalària, son alguns dels aspectes clau que es van tractar en les diferents sessions i conferencies.

El primer dia destaquen els projectes CONNECARE i SUSTAIN (programa H2020). El primer, coordinat pel centre tecnològic EURECAT, té per objectiu proporcionar eines per la definició d’un pla terapèutic i de monitorització consensuat entre atenció primària i hospitalària. Orientat a pacients crònics que entrin en fase d’empitjorament o que tinguin una intervenció programada; el segon vol millorar la provisió de serveis adreçats a persones grans, amb un enfocament de múltiples necessitats socials i sanitàries. Ambdós projectes compten amb la participació d’entitats sanitàries i professionals a Catalunya, com l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), l’Hospital Universitari de Santa Maria and Hospital Universitari Arnau de Vilanova, i l’Hospital Santa Creu de Vic – Osona. També van participar en les presentacions representants del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de Catalunya (PPAC) i del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS).

El segon dia va començar amb una sessió sobre real world data, on es van presentar experiències que comparen el coneixement i els protocols establerts en les guies clíniques amb el que passa a la realitat. En el cas dels protocols per ictus, es van mostrar gràfics que comparen les rutes assistencials definides amb les diferents casuístiques i temps utilitzat en nombrosos casos reals. Això ens mostra com la realitat pot ser molt diferent al disseny que es fan d’aquests protocols, aportant informació molt valuosa per la millora en la resposta i els recursos necessaris. També es va explicar el projecte SCIROCCO, mostrant resultats sobre la maduresa de serveis basats en eHealth a Europa; i el projecte ATC @ Scale, que busca identificar, transferir i escalar millors pràctiques sobre coordinació de serveis i tele-salut a Europa, presentant iniciatives a Escòcia i Catalunya, de la mà de l’Hospital Clínic de Barcelona i AQUAS.

L’últim dia va tenir un focus especial en salut digital, temàtica impulsada per Tunstall durant els tres dies del congrés. Des de Bèlgica s’explica el projecte INTEGREO, focalitzat en salut mitjançant la co-creació i disseny d’una plataforma digital per intercanviar dades. Des de Madrid l’Hospital Clínico San Carlos presenta algunes eines per la millora de resultats en atenció integrada mitjançant arquitectures per la generació de conjunts de grans dades basats en l’evidencia i mineria de processos per monitoritzar fluxos de pacients dins el sistema.

D’aquesta manera, un any més la trobada de professionals del sector de l’atenció integrada ha permès donar veu a tot un coneixement que estableix bases de futur. Coordinació d’actors, definició de polítiques que integrin serveis socials i sanitaris, aproximació al ciutadà des d’un punt de vista holístic i integració de sistemes d’informació són alguns dels aspectes clau necessaris per assolir una atenció veritablement integrada.

Un agraïment a la International Foundation for Integrated Care pel programa tan complert i la heterogeneïtat dels presentadors i continguts. Més informació sobre les presentacions es pot trobar en aquest enllaç.

Ens veiem a la propera 20a edició de l’ICIC, a Šibenik (Croatia), els dies 27 al 29 d’Abril de 2020!

  • Nous models assistencials, definició de mecanismes per l’avaluació, atenció a l’entorn domiciliari, apoderament de les persones i definició de polítiques sanitàries