One Touch Reveal supera el procés de certificació de la Fundació TIC Salut Social

Autor: Carme Pratdepàdua   /  23 de setembre de 2020

Nuno Lomba, Country Lead LIFESCAN Italy, Spain & Portugal

One Touch Reveal, la app de LIFESCAN per al control i seguiment de la Diabetis ha superat el procés de certificació de la Fundació TIC Salut Social. Amb motiu d’aquesta fita, conversem amb de Nuno Lomba, Country Lead LIFESCAN Italy, Spain & Portugal, sobre la seva solució tencològica.

TICSS – Creus important haver aconseguit un certificat de qualitat per a l’aplicació OneTouch Reveal®? Quins beneficis creus que representa disposar d’un certificat d’aquestes característiques?

NL – A Lifescan treballem constantment per crear “un món sense límits per a les persones amb diabetis”. Les solucions digitals, sens dubte, han canviat el paradigma de la cura de la diabetis, ajudant professionals de salut i pacients a gestionar-la millor, obtenint resultats provats en millora de salut i eficiència.
És crític que aquestes solucions digitals, estiguin certificades per organismes acreditatius en tots els seus aspectes: tecnologia, qualitat, continguts, accessibilitat, usabilitat, seguretat, privacitat,…etc.
El fet de disposar del certificat d’acreditació, emès per una entitat de prestigi com la Fundació TIC Salut Social, és una garantia de seguretat i confiança per al Sistema Sanitari, per als professionals i pacients.

TICSS – Creus que en general hi ha interès a obtenir aquest tipus de certificacions?

NL – Penso que en general l’interès és creixent i més ara, davant situacions com la que actualment estem vivint amb la pandèmia de COVID19, on hi ha una limitació d’accés presencial dels pacients a les consultes mèdiques i s’ha d’assegurar que la utilització d’eines digitals compleix tots els requisits necessaris.
Per part nostra, aquest interès ha existit des del primer moment i pensem que l’Administració sanitària i els professionals haurien d’exigir aquesta acreditació, abans d’utilitzar o prescriure una App per al seguiment i control de les malalties.

TICSS – Disposeu d’alguna altra certificació per a l’aplicació OneTouch Reveal® a nivell autonòmic o europeu?

NL- Tenim també la certificació de “App Saludable” emesa per la “Agència de Qualitat Sanitària d’Andalusia”. D’altra banda, la revista ENDO ha publicat un estudi que avalua les aplicacions (Apps) mòbils gratuïtes disponibles per al tractament de la diabetis en el nostre mercat, on OneTouch Reveal®, va quedar reconeguda en primera posició, després d’haver obtingut la màxima puntuació.

A més, l’App OneTouch Reveal® disposa de nombrosos premis a nivell nacional:
-Millor iniciativa digital (Correu Farmacèutic 2016)
-Millor App per a Professionals Sanitaris (Premis eSalud 2017)
-Millor iniciativa de telemedicina (Premis eSalud 2017)
-Millor App mòbil (OMExpo Digital Awards 2017)
-Premi a la “Innovació i Tecnologia de l’Aplicació per a persones amb diabetis” (Premis “A la teva Salut” de La Razón, 2018).

Addicionalment, existeixen diverses publicacions científiques que han evidenciat que l’ús de la nostra App ajuda les persones amb diabetis a millorar els seus resultats en salut.
A nivell internacional, per descomptat, comptem amb tots els certificats de seguretat requerits per a tractar, emmagatzemar i transferir dades sensibles, tant per la Food and Drug Admisitration (FDA) com pels organismes reguladors europeus.

TICSS – Com has viscut el procés de certificació d’aplicacions de la Fundació TIC Salut Social? Creus que resulta exigent el procés o més aviat senzill de superar?

NL – La veritat és que ha estat un repte il·lusionant; veure a tot l’equip implicat i motivat per a després conèixer que la nostra App OneTouch Reveal® ha estat la primera App de gestió en diabetis a ser acreditada per la Fundació TIC Salut Social. Ha estat una experiència realment gratificant per a tots; la implicació per part dels nostres desenvolupadors, de tot l’equip d’I+D, que han estat capaces de veure el sentit de la urgència i importància i han treballat d’una manera molt àgil i coordinada.
Quant al nivell d’exigència, en ser LIFESCAN una gran multinacional, és complicat poder adaptar una app als requeriments específics d’un sol país, però, tal i com deia abans, el treball en equip ens ha ajudat a aconseguir-lo en un temps rècord.

TICSS – Podries indicar alguna experiència o algun aspecte a destacar oposats durant el procés d’acreditació?

NL – El procés d’acreditació ens ha ajudat, sense dubtes, a analitzar la nostra App en profunditat, a col·laborar amb els nostres desenvolupadors i sobretot, sobre la base dels requeriments de la Fundació TIC Salut Social, a implementar algunes adaptacions per a satisfer les seves necessitats específiques. La col·laboració de la Fundació TIC Salut Social amb LIFESCAN ha estat exemplar en tot moment i això ajuda molt a l’hora de treballar col·laborativament.

TICSS – Durant el procés de gestió diària de la insulina en un pacient diabètic creus que li resulta beneficiós disposar d’aquesta mena d’aplicacions? Quins aspectes destacaries que són més rellevants que ajuden a tenir un millor control de la diabetis?

NL -Sense lloc a dubtes, no solament creiem que ajuda i resulta beneficiós, sinó que a més tenim evidència clínica sobre això. Per a tenir un millor control de la diabetis, en primer lloc, cal educar i apoderar al pacient i brindar-li un suport constant per part de l’equip sanitari.
LIFESCAN, per a facilitar aquesta tasca, crea solucions completes per a les persones amb diabetis, on l’App forma part d’un gran ecosistema digital, i és el complement perfecte a la resta de solucions.
Vam ser innovadors i pioners al 2011, en incloure en els nostres mesuradors de glucèmia, algorismes capaços d’identificar patrons glucèmics: tecnologia PatternAlert® que ajudava pacients i professionals de salut a descobrir les causes de resultats anòmals i a fer les modificacions precises en el tractament. LIFESCAN va ser la primera companyia, a incorporar un indicador de color al resultat de Glucosa: ColourSureTM Technology, que facilita la comprensió de resultats per part del pacient i això ha demostrat científicament ajudar a millorar el control glucèmic.
Recentment, hem aportat innovació amb un nou mesurador de glucosa, Verio Reflect®, incorporant en aquest, de manera exclusiva, un Mentor de Glucosa, que sobre la base dels resultats de glucèmia mostra missatges en pantalla, permetent als pacients tenir Orientació, Informació i Motivació; i sobre aquesta base construïda, hem consolidat el nostre ecosistema Digital OneTouch Reveal® que a més d’incloure aquests elements citats anteriorment, permet tenir connectats en temps real al pacient, professionals sanitaris i/o cuidadors.

TICSS – OneTouch Reveal® és una aplicació d’àmbit internacional, per tant, s’ha hagut d’adaptar a molts idiomes i a les diferents necessitats de cada país. Quins aspectes de l’aplicació s’han hagut d’adaptar en cada territori? Creus que unificar els criteris d’acreditació a nivell transfronterer ajudaria en aquest aspecte?

NL – Coneixent l’experiència local, entenem que almenys en l’entorn europeu, haurien d’establir-se uns criteris uniformes d’acreditació. Cal entendre que la majoria de les empreses proveïdores som transnacionals i, atès que els requeriments de seguretat del maneig de dades sensibles haurien de ser universals, l’establiment d’una certificació europea consensuada i equivalent als països membres sens dubte seria de gran ajuda.

TICSS – Una de les funcionalitats més valorades per usuaris i professionals sanitaris és la possibilitat de recollir en un informe les últimes mesures de les últimes setmanes i consultar-lo i / o enviar-lo en PDF, facilitant així l’intercanvi d’informació entre les dues parts. Ens pots avançar si teniu previst alguna actualització més endavant en aquesta línia?

NL – El nostre sistema està actualment més avançat que això. Tal com dèiem abans, l’App mòbil OneTouch Reveal® forma part d’un Ecosistema Digital integrat per l’App mòbil, una Web App per a pacients i una Web App per a professionals sanitaris. Per tant, a més de que el pacient pot generar un informe en PDF i compartir-lo amb el seu metge, infermera o cuidador, també pot, connectar-se mitjançant un codi únic als seus centres sanitaris. Una vegada aquesta connexió és aprovada per la seva mèdic/infermera i el propi pacient, tan aviat s’efectuï un control de glucosa amb el seu mesurador, el resultat es transferirà automàticament al mòbil via bluetooth i al seu torn, els resultats aniran al núvol. De manera, que el professional sanitari pot estar veient les dades dels seus pacients en temps real, agilitant molt l’accés a les dades. Un altre clar exemple de la connectivitat de l’ecosistema és la possibilitat de seguir els resultats del pacient per part dels seus familiars; per exemple; un fill pot seguir les dades de la seva mare octogenària que l’única cosa que ha de fer és analitzar-se i tenir a prop el mòbil, la dada automàticament es pujarà al núvol i el seu fill podrà visualitzar-lo al moment.

TICSS – Una altra funcionalitat que ajuda molt a mantenir un correcte seguiment és la visualització dels resultats diaris en tota l’app i mostrar-lo en 3 colors. Quin feedback heu obtingut des del punt de vista d’experiència de l’usuari d’aquesta implementació?

NL – La Tecnologia ColourSure™ ha estat i és un dels nostres principals suports en l’ajuda a les persones amb diabetis per a controlar la seva malaltia. LIFESCAN va ser la primera companyia a incorporar aquesta innovació en els mesuradors OneTouch® en 2013. Recentment hem perfeccionat aquesta solució amb el nostre Mentor de Glucosa OneTouch® Verio Reflect®, incorporant-li el nou indicador dinàmic de color o ColourSure Plus® on a més de veure si el pacient està en rang, per damunt o per sota de l’objectiu, també pot ajudar a entendre si un resultat, encara estant dins de rang, s’està acostant al límit alt o baix, i per tant, prendre mesures que permetin evitar aquest resultat vermell, en cas de hiperglucèmia, i especialment el blau d’emergència, en cas d’hipoglucèmia.
En el cas de l’App OneTouch Reveal® és exactament el mateix, el pacient o professional sanitari tenen ràpidament identificat qualsevol resultat individual de glucèmia o bé un patró de resultats, amb els colors de la tecnologia ColourSure™.
La utilització del color al costat dels resultats glucèmics està àmpliament validada en estudis clínics on l’ús d’un glucòmetre amb indicador de rang amb colors es va associar a millores en l’hemoglobina A1c, en comparació amb mesuradors sense codi de colors.

TICSS – Finalment, hi ha una altra funcionalitat en l’aplicació que aporta un valor afegit com és la dels patrons. Com valoren els professionals i els pacients aquesta funcionalitat?

NL – LIFESCAN va ser pionera en 2011 a llançar el sistema de detecció de patrons PatternAlert® en un mesurador de glucosa. Posteriorment, hem incorporat aquest sistema de detecció en totes les nostres solucions, des del nostre ecosistema digital OneTouch Reveal®, on el sistema és capaç d’identificar més de 30 patrons diferents fins a, recentment, en el nostre nou Mentor de Glucosa OneTouch® Verio Reflect® capaç de fer el propi i ajudar al pacient amb missatges personalitzats d’Orientació, Informació i Motivació. En el cas de l’App, també vam ser precursors a incorporar-lo en 2016 i a més fer-ho amb la tecnologia ColourSure™, de manera que el pacient identifica ràpidament si un patró s’ha generat per resultats anòmals alts o baixos. També tenim la identificació de patrons recurrents (patrons repetits) i tots ells deriven en una pregunta ràpida per al pacient juntament amb preguntes autodirigidas perquè el propi pacient sigui capaç de distingir la possible causa d’aquests patrons.
A més, l’App és capaç de llegir dades automàticament de fonts externes com Apple Health o Google Fit, per la qual cosa podem recollir els nostres passos o exercici diari, i el sistema, en funció dels nostres objectius, ens atorgarà “reconeixements”; aquest tipus de ludificació ajuda a motivar als usuaris de l’App.
El nostre propòsit és oferir “valor” per a pacients, professionals i sistemes sanitaris, i no solament productes. LIFESCAN està fortament compromesa a contribuir amb les seves solucions en la transformació digital de la cura de la diabetis.

  • L'app de LIFESCAN per al control i seguiment de la Diabetis