El Mapa de Tendències 2013 diagnostica el bon estat de salut de les TIC aplicades a la sanitat catalana

Autor: Adrià G.Font   /  14 de gener de 2014

Des de l’any 2006, la Fundació TicSalut elabora anualment el Mapa de Tendències, per encàrrec del Departament de Salut. Aquest estudi s’organitza en tres parts:

Durant el Mapa de Tendències 2013, s’han posat de manifest els objectius clau de la Fundació TicSalut per al 2014, alineats amb l’estratègia del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 , entre els que es troba el desenvolupament del Pla Mestre de Mobilitat de Salut i Social, amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona

El Secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha exposat quins són els propers passos en mHealth a Catalunya i, més concretament, el proper llançament d’una app sobre vacunacions a Catalunya coincidint amb el Mobile World Congress de febrer a Barcelona:

Aquest 2014 la Fundació TicSalut també treballarà en la implantació d’un nou model de governança TIC basat en el consens, la corresponsabilització i el respecte a l’autonomia de gestió TIC dels proveïdors de salut. Es desenvoluparà una plataforma d’intercanvi d’informació basada en estàndards mundials, que està a disposició de tot el sector amb l’objectiu de facilitar la continuïtat assistencial. El Gerent de Planificació, Compra i Avaluació de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Àlex Guarga, n’ha fet referència:

“La interoperabilitat ens permet treballar amb Europa i el món”, ha fet incís la Secretària General de Salut, Roser Fernàndez, sobre la importància d’aquesta tasca que promou la Fundació TicSalut. Durant la seva intervenció va insistir que “aquest és un projecte conjunt que val la pena, sobretot pel fet de superar les resistències al canvi d’actituds i d’aptituds”. 

D’altra banda, un altre gran tema de la jornada del Mapa de Tendències 2013 va ser la incorporació del Departament de Benestar Social i Família al Patronat de la Fundació TicSalut. En paraules del Director de TicSalut i Coordinador General de les TIC, el Dr. Francesc García Cuyàs, “és una responsabilitat però també una gran oportunitat”. La Directora General de l’ICASS, Carmela Fortuny, va exposar la idea de compartir circuits i optimitzar recursos junt amb el Departament de Salut per tal de ser més eficients:

En aquesta línia de treball, el Director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PAC) de Catalunya, Albert Ledesma, ha fet incís en la prioritat de promoure la implicació de les persones en tenir cura de la seva salut per mitjà de les TIC, com la Història Clínica Compartida Sanitària i Social:

A més, aquest serà també un any en què donar valor a la informació que genera el sistema sanitari per obtenir un retorn per a la ciutadania serà una qüestió cabdal per al sistema de salut públic de Catalunya. El Director de l’AQuAS, Josep M. Argimon, ho ha explicat en la seva ponència:

En última instància, la Fundació TicSalut va reiterar el seu compromís de continuar treballant junt amb el TecnoCampus Mataró-Maresme per tal de crear un Clúster TIC i salut d’empreses del sector en aquest emplaçament. El President de la Fundació TecnoCampus i Regidor de Promoció Econòmica i Innovació de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Rey, ha insistit en la voluntat de col·laboració, tant del parc com del consistori mataroní, per tal de crear, potenciar i retenir el talent i la innovació a la ciutat junt amb TicSalut: