Dr. García Cuyàs: “La coordinació entre els diferents nivells assistencials és un repte, però les TIC ens ajudaran”

Autor: Adrià G.Font   /  6 de novembre de 2013

La coordinació assistencial -entre atenció primària, atenció especialitzada, atenció sociosanitària i salut mental- ha de permetre el pas entre els diferents nivells, depenent de la gestió de la patologia a mesura que varia d’intensitat i gravetat. Les guies i les rutes de pràctica clínica, basades en el consens, i l’aplicació de les TIC en els diferents nivells assistencials contribueixen a la integració. 

“La necessitat de desenvolupar models d’integració no és nova, però es fa més urgent en l’actual context de canvi”, va assegurar el Dr. García Cuyàs durant la jornada tècnica i2TIC, Estudis de Ciències de la Salut i FòrumCIS. “Cal realitzar esforços per integrar la informació per tal de poder-la tractar de manera més eficient i beneficiosa”, afegia el Coordinador General de les TIC del Departament de Salut, que considera que la integració assistencial és un element clau en la conjuntura actual de debat sobre la sostenibilitat del sistema sanitari, així com la transparència en la informació i la rendició de comptes davant la ciutadania.  

No obstant això, l’aposta per la integració comporta vèncer diverses dificultats tècniques, legals, d’organització de les resistències de l’entorn i de desenvolupament d’habilitats dels professionals del sistema sanitari. “El repte ara és garantir que seguim avançant cap a una major interoperabilitat entre els actors clau del sistema, amb voluntat i equilibri”, segons el director de TicSalut. 

Informació, integració i interacció per donar suport al sistema de salut

En el moment actual, el Departament de Salut aposta per la interoperabilitat, però potenciant l’autonomia de gestió de cadascun dels centres sanitaris. En concret, el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 posa les TIC com a instrument de canvi per assolir el nou model assistencial. 

De fet, el Pla de Salut se centra en el ciutadà, a qui implica i coresponsabilitza en la cura de la pròpia salut. La Fundació TicSalut i l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat treballen per transformar la Història Clínica Compartida (HC3) en una xarxa d’informació i serveis per facilitar la integració entre tots els agents de salut i socials (iSalut.cat) i per garantir les infraestructures i serveis necessaris per consolidar aquest nou model assistencial.

Durant la presentació es va aprofundir en la mobilitat i les diferents eines de telemonitorització dins del nou model assistencial no presencial, que ja estan millorant de forma progressiva la qualitat de l’atenció sanitària i la qualitat de vida dels pacients. No obstant això, el Dr. García Cuyàs va dedicar una reflexió per emfatitzar que “les TIC són un instrument al servei del sistema sanitari, on no hem de perdre de vista el contacte del professional amb el ciutadà. potenciant aquest marc de confiança independentment de les distàncies”.

 

Més informació i accés a les presentacions de la jornada tècnica de FòrumCIS a: http://forumcis.cat/i2tic