La fàbrica social d'Internet

Author: Marc De San Pedro   /  3 of September of 2018

Què és una Comunitat de Pràctica (CoP)? Una CoP és un grup de persones que comparteixen una habilitat o una professió. Aquest concepte va ser proposat inicialment per l’antropòleg Jean Leave i pel teòric de l’educació Etienne Wenger el 1991. Alhora, Wenger va expandir significativament aquest concepte el 1998 amb el seu llibre “Comunitats de Pràctica”. Així doncs, la creació del terme “CoP” és relativament recent, malgrat el fenomen a que es refereix sigui antic. La vigència del fenomen s’observa pel creixent nombre de persones i organitzacions que en varis sectors s’estan actualment focalitzant en les “CoP” com una de les claus per millorar els seus resultats.

Tres són els components bàsics d’una CoP:

-El Domini: El terreny comú que inspira els membres a unir-se, dirigeix les seves activitats d’aprenentatge i dóna propòsit i significat a les seves activitats.

-La Comunitat: Permet crear la “fàbrica social” de l’aprenentatge

-La Pràctica: La component pràctica d’una “CoP” és el punt d’acció al voltant del qual la comunitat es desenvolupa, comparteix i manté el seu coneixement.

Amb tot, semblaria interessant plantejar com disminuir les barreres estructurals, culturals i polítiques que existeixen vers les CoP mentre mantenim el nostre dia a dia a les entitats, garantint que tot funcioni adequadament. Una solució a mig termini pot ser fent ús d’Internet, de facto la més gran “CoP virtual” que ens uneix globalment, on hi trobem quantitats ingents d’informació compartida, multitud d’usuaris en xarxa amb els que poder parlar d’interessos comuns, i la possibilitat d’identificar potencials àrees de treball a les que hauria estat pràcticament impossible d’accedir si no existís aquest espai comú que ens facilita la tecnologia. Possiblement, aquest propi ús d’Internet esdevingui un dels majors acceleradors cap a la transformació digital de les persones en la nova societat en què vivim.

  • Possiblement una de les més grans Comunitats de Pràctica