L’Organització Mundial de la Salut defineix la telemedicina com la prestació de serveis sanitaris a distància mitjançant les TIC, amb la finalitat d’intercanviar informació per al diagnòstic, tractament i prevenció de malalties i lesions  

La irrupció de la connectivitat 5G ha permès una gran millora de les prestacions en la comunicació (latència, amplada de banda…). Des del punt de vista de salut, aquesta evolució tecnològica facilita la integració de dispositius i elements per a la implementació dels serveis de telemedicina. 

TDA 5G Rural 

La Fundació TIC Salut Social està col·laborant amb la Fundació i2CAT en el projecte TDA 5G Rural, destinat al desenvolupament de diverses iniciatives i casos d’ús rellevants d’aplicació de la xarxa 5G en entorns rurals de Catalunya. L’execució del projecte es va iniciar el 2021, i seguirà a curt i mig termini. 

En base als resultats obtinguts a l’avaluació tecnològica realitzada en una prova de concepte, s’estan executant dos casos d’ús, de telemedicina a l’atenció primària i d’hospitalització a domicili, pels quals es realitzarà una avaluació clínica dels resultats.  

Pel que fa al primer cas d’ús, s’avaluarà la viabilitat de realitzar consultes d’atenció primària a domicili. Per realitzar les consultes, s’utilitzarà un maletí amb una sèrie de dispositius mèdics i un equip de telecomunicacions, que permeti garantir la transmissió de les dades obtingudes al domicili sense que el professional hagi de desplaçar-se al CAP. 

El segon cas d’ús, el d’hospitalització a domicili se centra en definir i validar un escenari clínic: l’hospitalització d’un pacient al seu domicili, amb seguiment remot. Per fer-ho possible, es comptarà amb una sèrie de dispositius mèdics per a la monitorització de les variables clíniques i l’estat del pacient, i un equip de comunicacions que permeti garantir la transmissió de les dades. En aquest cas d’ús es comptarà amb el suport dels PADES.   

Des de la Fundació TIC Salut Social s’han realitzat una sèrie de sessions de co-creació amb professionals assistencials de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre per assegurar la rellevància dels casos d’ús plantejats, i es van definir tres casos d’ús: 

  • Atenció no presencial amb videoconferència 
  • Ecografia mòbil 
  • Monitorització de variables clíniques 

Per aquests tres casos es va avaluar la qualitat de la connectivitat 5G simulant l’entorn del pacient i l’entorn del professional assistencial. 

La seva execució va iniciar-se l’any 2021 i es va finalitzar el 2023 amb l’informe de resultats i conclusions.   

LATITUD: Model d’atenció no presencial 

El projecte Latitud va iniciar-se l’any 2019, i es va establir com el model de referència per a la implantació de solucions digitals en l’àmbit assistencial no presencial de salut els anys posteriors, incloent l’època de la pandèmia causada per la COVID-19. La seva execució va finalitzar l’any 2021. 

Es va orientar a garantir l’equitat, qualitat i sostenibilitat dels serveis sanitaris, tant des de la perspectiva de la ciutadania com del sistema sanitari. Per tal d’assolir aquests objectius, el model va incorporar com a pilars la centralitat en la persona i l’ús intensiu de les dades, i els va aplicar a través de la configuració de rutes assistencials dinàmiques. Va contemplar tant aspectes de la salut, com els condicionants de la persona (socials, econòmics, competencials, de l’entorn, etc.), i els recursos assistencials disponibles, per tal de definir rutes assistencials adaptades a les necessitats, i que permetessin combinar l’atenció presencial i no presencial. 

El model contemplava tots els àmbits d’intervenció en salut inclosos a la cadena de valor assistencial: la promoció de la salut i la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de la malaltia

Documentació relacionada: 

Per complir amb els objectius establerts, es va realitzar una guia amb els aspectes a tenir en compte per dur a terme iniciatives d’atenció no presencial digital, així com recomanacions d’ús i continguts específics de suport als professionals. 

A més, es van realitzar diversos projectes en àmbits específics: 

  • L’eConsulta destaca per ser un projecte impulsat des del propi sistema sanitari i desplegat a la gran majoria de centres d’atenció primària i extensible a l’especialitzada. 
  • El teleictus destaca per la capacitat de coordinació entre centres proveïdors del SISCAT. 
  • La teledermatologia destaca per l’ús d’eines existents i la reducció en els desplaçaments per part de la població. 
  • Monogràfic eConsulta 
  • Monogràfic Teleictus 
  • Monogràfic Telederma