Un dron és un vehicle aeri no tripulat que pot ser controlat de manera remota, o per mitjà de programació específica mitjançant programari i GPS perquè operi de manera autònoma.
En el camp de la salut, aquests dispositius han demostrat un gran potencial per transformar i millorar la qualitat de l’atenció sanitària. Els drons permeten reduir costos i aportar una atenció més eficient, accessible i equitativa, entre d’altres.
La Comissió d’Innovació del Departament de Salut va observar la necessitat de definir el model d’integració de drons al Sistema Sanitari Català, i va encarregar a la Fundació TIC Salut Social el disseny i modelat. En aquest marc de treball, es van fixar els següents objectius:
I les següents àrees de treball:
Aplicacions dels drons a salut
Les aplicacions dels drons a l’àmbit de la salut es classifiquen en tres àrees:
Per a més informació podeu consultar l’informe ‘Integració de Drons a l’Entorn de Salut’ i la infografia ‘Aplicació de drons en l’àmbit de la salut’.
Projectes en curs
Transport logístic urgent entre el CAP de Sant Esteve d’en Bas i l’Hospital d’Olot. Els objectius del projecte són reduir el temps de transport, facilitar l’atenció sanitària als CAP i evitar el trasllat de pacients. S’analitza l’operativa de vol, els costos i l’eficiència, la petjada ambiental i el model de contractació amb permisos necessaris.
Transport de mostres biològiques i equipament mèdic entre el CAP Sant Fost i l’Hospital Germans Trias. Els objectius del projecte són assegurar la qualitat de les mostres transportades i evitar l’hemòlisi, augmentar la rapidesa de diagnòstic als CAP i evitar el trasllat de pacients.
Projectes finalitzats
Transport de mostres biològiques des del CAP la Garrotxa al Laboratori Clínic de l’Hospital d’Olot. Els objectius del projecte eren verificar que el transport amb drons no altera la qualitat de les mostres i comprovar els avantatges de l’ús de drons. Podeu consultar els resultats de la prova en aquest article.
Grup de Treball de Drons
El Grup de Treball de Drons està format per responsables d’innovació d’organitzacions i entitats sanitàries, representants del SEM, com operadora de vol a salut, i experts en TIC i tecnologia dron.
Enllaços de referència
Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA)
European Union Aviation Safety Agency (EASA)
Els documents de referència de drons els podeu trobar en aquesta pestanya.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email