SIMDCAT-PD

Estandardització de les imatges de Patologia Digital utilitzant l’estàndard DICOM

Dins del marc del Pla de Salut 2016-2020 del Departament de Salut, sorgeix la necessitat de treballar en la implantació del Sistema d’Imatge Mèdica Digital de Catalunya (SIMDCAT) aprofitant el potencial que ofereix el Cloud-computing. Aquesta plataforma cloud, que utilitzaran 450 centres i tots els professionals del SISCAT (Sistema Sanitari Integral d’utilització pública de Catalunya) permetrà emmagatzemar i compartir les imatges mèdiques digitals generades pels centres de manera segura.

L’OFSTI, de la Fundació TIC Salut Social, ha participat en el projecte SIMDCAT per desenvolupar el paquet de treball sobre Patologia Digital, el qual consisteix en realitzar un anàlisis de l’estat de l’art dels estàndards existents, tant sintàctic com semàntics. per a la representació i compartició d’imatge digital d’anatomia patològica.

En l’anàlisi realitzat, reflectit en un informe elaborat per l’OFSTI, es van analitzar els diferents estàndards que es poden utilitzar, fent èmfasi en l’especificació DICOM i el seu suplement 145.

L’estàndard DICOM, que permet compartir, emmagatzemar, processar i visualitzar imatges digitals en un format normalitzat, el defineixen diversos grups de treballs, i concretament el 26è grup de treball DICOM, va publicar el mencionat suplement 145, específic per l’àmbit de la patologia digital.

El suplement especifica com emmagatzemar diapositives digitals en un sistema PACS, tenint en compte els reptes que suposa la patologia digital, com per exemple la dimensió de les imatges obtingudes, que poden ser aproximadament de 15 GB, però es poden capturar imatges més grans.

En les conclusions del informe elaborat per l’OFSTI, es menciona que tot i que l’adopció del Suplement 145 de DICOM en Patologia Digital ha sigut lenta des de la seva definició en el 2010, existeix un clar consens dels usuaris i de la indústria en l’ús d’aquest estàndard.

Actualment ja hi ha una àmplia experiència del DICOM en radiologia i cardiologia, i no existeix cap altra estàndard clar sobre la patologia digital, ja que la major part de les solucions existents són propietàries.

A més, comencen haver-hi diverses eines, tant comercials com gratuïtes, que són compatibles amb l’estàndard DICOM i l’especificació del suplement 145, i diversos fabricants ja tenen experiència exitosa en interoperar amb patologia digital gràcies als Connectathons que es realitzen arreu del món.

L’informe es pot descarregar en l’enllaç següent:

Altres projectes

Butlletí Flash TICSS

Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email

Email