El Departament de Drets Socials i Inclusió impulsa els nous Serveis d’Innovació Social per a les Cures (SISCU) amb l’objectiu de promoure la innovació i la implementació de nous models i recursos que millorin la situació de les persones en situació de dependència i les seves famílies al llarg de tota la seva vida. SISCU també posa el focus en la prevenció durant etapes anteriors al moment de dependència i/o diversitat funcional per tal d’anticipar-se a futures situacions de necessitat habilitant una optimització de recursos.
La Fundació TIC Salut i Social donasuport i assessorament tècnic al Departament de Drets Socials i Inclusió, mitjançant la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, per a la posada en marxa i el desplegament del projecte SISCU.
Els agents implicats en el procés innovador son universitats i centres de recerca, proveïdors de serveis i empreses tecnològiques; persones usuàries i entitats que les representen; centres de formació professional i la mateixa Administració.
Amb l’objectiu d’accelerar la innovació social en l’àmbit de les cures es realitza a través d’una xarxa de serveis que amplien l’actual Centre d’Autonomia Personal SIRIUS. D’aquesta manera es genera un ecosistema d’innovació i de millora de l’atenció i les cures de persones amb necessitats d’atenció per situacions de dependència avançant en la productivitat del sector. Aquesta acceleració es marca les següents línies d’actuació:
Formació: Es proposarà formació específica en accessibilitat i atenció a persones en situació de dependència per a qui exerceix tasques de cures de manera professional o personal.
Xarxa de bancs de productes de suport: Serveis especialitzats que proporcionen, temporalment o permanentment, productes d’ajuda tècnica ―en la modalitat de préstec― a persones que es troben en una situació de dependència.
Adequacions físiques i dotació elements: Experiència inicial amb el pilot del robot ROBSIS per afavorir la millora en l’atenció a la infància i adolescència. Aquesta experiència posa el focus en la prevenció de comportaments com l’assetjament escolar, el ciberassetjament escolar i la comprensió de les emocions pròpies i de tercers.
Showroom: Mostrari de solucions, exposició i assessorament per detectar avenços de la indústria i les empreses emergents (start-ups) en matèria d’autonomia personal i eficiència energètica vehiculat a través de:
En el marc del Pla de recuperació per a Europa (Next Generation EU-CAT), Catalunya es proposa transformar els reptes derivats de la crisi generada per la COVID-19, en una oportunitat per impulsar la transició ecològica i la transformació digital. L’objectiu és afrontar els reptes actuals i promoure que el país esdevingui més verd, més digital i més resilient.
L’eina d’aplicació d’aquests instruments europeus és el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), aprovat pel Consell de Ministres el 27 d’abril de 2021, per la Comissió Europea el 16 de juny de 2021 i pel Consell Europeu el 13 de juliol de 2021.
Aquest Pla s’estructura en quatre eixos transversals dedicats a la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere que es projecten en 10 polítiques palanca. Aquestes, recullen 30 components que components s’organitzen en un total de 212 mesures, de les quals 102 són reformes 1 110 inversions. Finalment, aquestes mesures es materialitzen en projectes i línies d’actuació que han d’assolir fites i objectius concrets amb les activitats o tasques executades, d’acord amb les obligacions de seguiment de la seva execució que marca la Comissió Europea.
Paral·lelament a l’aprovació pel Consell Europeu de l’instrument de Recuperació, Transformació i Resiliència; el Govern de la Generalitat va aprovar el juliol del 2020 el Pla de reactivació econòmica i de recuperació social. El Pla s’estructura a través d’una vintena de grans projectes que contenen fins a 145 actuacions específiques. Els projectes s’agrupen al voltant de cinc eixos que dibuixen el model social, econòmic i institucional cap al qual ha d’avançar Catalunya en la pròxima dècada:
Eix 1: Economia per a la vida.
Eix 2: Digitalització.
Eix 3: Transició ecològica.
Eix 4: Societat del Coneixement.
Eix 5: Actuacions transversals.
Amb l’objectiu d’implementar l’aplicació d’aquestes mesures a Catalunya, es va aprovar el Decret llei 5/2021, de 2 de febrer, de mesures urgents per a la implementació i gestió dels fons procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i del fons REACT-EU per a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic.
En aquest context, el Servei Català de la Salut està gestionant diversos projectes en l’àmbit de la seva competència per contribuir a assolir els reptes que Catalunya s’ha plantejat en matèria de renovació i ampliació de les capacitats del Sistema Nacional de Salut (component 18 del PRTR) i modernització de les administracions públiques (component 11 del PRTR).
Podeu ampliar més informació clicant al següent enllaç.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email