XI Jornades R+D+I TIC Salut Social aborden la funció de l'IA en l’atenció a la persona

Autor: TIC Salut Social   /  7 d'octubre de 2021

El nou paradigma que suposa la intel·ligència artificial en l’atenció a la persona serà l’eix central de les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social que es faran en línia els dies 20, 21, 27 i 28 d’octubre. Les Jornades, que com l’any passat tornaran a tenir format de webinars, tenen per objectiu ser un àmbit de debat al voltant de les TIC en els àmbits de la Salut i Social per tal d’aprofundir en la transferència de coneixement i la recerca. La integració social i sanitària centrada en la persona i en la comunitat és un repte que ha d’anar acompanyat de la transformació digital de les organitzacions.

Marina Geli, Directora General de la Facultat de Medicina UVic-UCC i Coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) afirma que “la pandèmia ha evidenciat com l’anàlisi de dades amb rigor pot fer aportacions rellevants per les persones i per la comunitat. La intel·ligència artificial aplicada a l’epidemiologia, a la previsió d’alertes, a la recerca de fàrmacs, de vacunes pot ser la clau per la prevenció, control i millora de la salut i de la vida de les persones. D’ajut extraordinari a la investigació sanitària i social”.

I afegeix que “[…] volem, a través de les jornades, fer aportacions reflexives, també ètiques, d’accions contrastades nacionals i internacionals i d’incorporacions de futur de la intel·ligència artificial en els sistemes sanitaris i socials”.

La intel·ligència artificial representa un gran suport en l’àmbit de la salut i social. Els algoritmes permeten no només extreure conclusions sobre malalties en menys temps i amb més precisió, sinó que poden afinar més un diagnòstic i ajuden a millorar la gestió dels centres socio-sanitaris. Tot i que els algoritmes en medicina sempre han existit, ara es fa un pas més cap a la predicció i cap a l’experiència més personalitzada. En el sector social els algoritmes són de gran utilitat en processos a gran escala per gestionar volums de dades molt grans. El potencial de la intel·ligència artificial, doncs, encara és un camp per explorar que ofereix múltiples possibilitats.

Les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social estan organitzades per la Càtedra TIC Salut Social de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la Fundació TIC Salut Social (Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya), el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EAP/ABS Centelles, l’EAP Vic, l’Institut Català de la Salut-Gerència Catalunya Central, Fundació Althaia i FORES. També es compta amb el patrocini de l’empresa Seidor.

Quatre visions de la intel·ligència artificial

El programa d’aquest any compta, una vegada més, amb ponents d’alt nivell, entre els quals destaca Eleonora Harwich, Eduard Fosch, Ignacio Fuentes i Juliana Ribera. La inauguració de les Jornades anirà a càrrec de Josuè Sallent, director de la Càtedra TIC Salut i Social i de la Fundació TIC Salut i Social, i estaran presentades per la periodista Karma Peiró. El primer webinar s’emetrà de 6 a 8 de la tarda i la resta seran de 4 a 6 h.

Un dels aspectes al voltant de la intel·ligència artificial que es debatran a les XI Jornades R+D+I TIC Salut Social seran les polítiques públiques. Aquest serà el tema de debat del dia 20 d’octubre, per al qual es comptarà amb la participació d’Eleonora Harwich, Head of Collaborations, NHS AI La bat NHSX; Joan Carles March, professor de la Escuela Andaluza de Salud Pública-EASP.

El webinar de l’endemà, 21 d’octubre, abordarà “L’ètica de la intel·ligència artificial aplicada a Salut i Social”. En aquesta ocasió, els ponents convidats seran Eduard Fosch, Assistant Professor at Universiteit Leiden; Albert Sabater, Serra Húnter Associate Professor & Director of the Catalan Observatory for Ethics in Artificial Intelligence (oeiac.cat); Itziar de Lecuona, Associate Professor, School of Medicine & Assistant Director Bioethics and Law Observatory-UNESCO Chair in Bioethics; i Karina Gibert, Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Researcher.

La tercera sessió de les jornades, el 27 d’octubre, està titulada “Keynote Speech & Càpsules d’experiències aplicades d’intel·ligència artificial”. La ponència magistral anirà a càrrec de Xavier Ferràs, Associate Professor, Operations Management, Innovation and Data Sciences ESADE Business & Law School, i a continuació hi haurà l’exposició de diverses experiències aplicades. En aquest últim cas, hi prendrà part Carles Ramió, professor de Ciència Política a la UPF, directiu públic i assagista; Raimon Dalmau, cap de l’Àrea de Sistemes d’Informació, TIC i Dades (CIO); Anna Escalé, Medicina de Família. EAP Navàs-Balsareny. SAP Bages-Berguedà-Solsonès; Carolina Garcia-Vidal, Infectious Diseases Consultant at Hospital Clínic de Barcelona.

Finalment, la darrera sessió, prevista per al 28 d’octubre, girarà al voltant de les “Estratègies per l’adopció de la intel·ligència artificial”. L’explicació de les bases del Programa Salut/IA anirà a càrrec de Josuè Sallent i com a actors de l’ecosistema hi participaran Salvador Pedraza, especialista en Radiologia; Pere Romero, especialista en Oftalmologia; Julianna Ribera, d’Amalfianalytics.com , i Pau Rodríguez, de Methinks.ai.

Inscripcions a les darreres sessions

Dimecres, 27 d’octubre de 16:00 a 18:00: KEYNOTE SPEECH & CÀPSULES D’EXPERIÈNCIES APLICADES a l’IA https://zoom.us/webinar/register/WN_a5Gjef3oSGeb08HIuss0yQ

Dijous, 28 d’octubre de 16:00 a 18:00: ESTRATÈGIES PER L’ADOPCIÓ DE L’IA https://zoom.us/webinar/register/WN_1ClXqlBdSwKSKVrg5sF_IQ