Tret de sortida al marc de treball per desenvolupar actius digitals per a la ciutadania

La Fundació TIC Salut Social i l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut van organitzar el passat 3 de juliol a Barcelona la Jornada sobre Actius Digitals per a la Ciutadania. La retransmissió de la sessió ja està disponible al canal de YouTube de la Fundació TIC Salut Social.

A la sessió es van presentar dues iniciatives impulsades per la Fundació i el Servei Català de la Salut per promoure el bon ús dels actius digitals en salut i fomentar l’equitat de la ciutadania al seu accés. D’una banda, la responsable de mHealth de la Fundació TIC Salut Social, Carme Pratdepàdua va presentar el Radar d’Actius Digitals a Catalunya, que proporciona una visió global de les solucions i serveis digitals que ofereixen els centres del SISCAT. I de l’altra, la Gerenta d’Innovació Relacional de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut, Yolanda Portero, va presentar la Guia de Bones pràctiques per desenvolupar Actius Digitals per a la Ciutadania, que és aplicable a tots els productes i serveis digitals de salut i benestar adreçats a proveïdors del SISCAT.

Tal com va apuntar a la inauguració de l’acte el Director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, el radar respon a la funció d’observatori de la Fundació, i la guia és un punt de partida per construir entre totes les parts implicades: “El que presentem avui és un marc de treball a partir del qual puguem construir conjuntament els actius digitals que la ciutadania utilitzi per cuidar-se millor, per tenir més salut. I el missatge principal és que tot això no ho pot construir un de sol”. I com a exemples de capítols que queden per construir plegats, va mencionar aspectes com on han de raure les dades personals que obtenen les Apps, quin és el cicle de vida de les dades, o com s’han de finançar les solucions digitals quan la ciutadania les utilitzi, entre d’altres.

Durant la jornada es va organitzar una taula rodona en què van participar representants d’actius digitals sorgits en l’àmbit públic i privat. Pel que fa a la part pública, la Directora de Transformació i Salut Digital de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Meritxell Davins, va presentar l’App eSalut MetroNord, dissenyada per ajudar els pacients a ser protagonistes actius del tractament i el seguiment de la seva pròpia malaltia. I el Responsable Transformació Digital, Sistemes d’Informació i TIC a Althaia (Xarxa Assistencial Universitària de Manresa), Pere Guerrero, va presentar l’App ALTHAIA, per accedir a la informació dels centres i serveis de la xarxa assistencial, i ALTHAIA Crono 360, per portar un millor seguiment de la patologia crònica de l’usuari i millorar tant la salut mental com la cardíaca. També va presentar l’App PUKONO, que ajuda a pacients amb hipertensió o insuficiència renal a identificar quins aliments són aptes i segurs.

Com a representants del sector privat, la cofundadora de l’App HappySneeze, Laura Vidal, va presentar la seva solució dedicada a millorar la salut del sol pelvià. I la cofundadora de l’App SocialDiabetes, María Salido, va exposar la seva plataforma per a l’autogestió de la diabetis.

Després de la presentació de les solucions digitals, els ponents de la taula rodona van debatre quines són les claus perquè el sector privat aconsegueixi introduir les seves aplicacions en el sector públic, o les principals dificultats que es troben per desenvolupar aquests actius digitals, entre d’altres.

La Directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut, Elisenda Serra, va concloure l’acte tot remarcant la necessitat de treballar plegats per impulsar els actius digitals, i explicant cap a on volen fer evolucionar La Meva Salut: “La ciutadania cada vegada està més apoderada i nosaltres li hem de poder donar una relació amb el Sistema que sigui omnicanal.  Jo com a ciutadana, com a usuària (…) he de poder tenir una interacció digital, híbrida, presencial, telefònica, i el que ens comporti el nou model relacional”. I tot plegat, va afegir, garantint l’equitat, l’accessibilitat i una experiència bona i personalitzada. 

Per a qüestions relacionades amb els punts abordats a l’acte, podeu adreçar-vos al correu de l’Oficina mHealth de la Fundació: oficinamobilitat@ticsalutsocial.cat

  • Ja està disponible la retransmissió de la Jornada sobre Actius Digitals per a la Ciutadania, en la qual es va presentar el Radar d’Actius Digitals a Catalunya i la Guia de Bones pràctiques per desenvolupar Actius Digitals per a la Ciutadania.