Tecnologies exponencials aplicades al diagnòstic per la imatge

Autor: Nuria Abdon   /  12 de febrer de 2018

Entrevistem el Dr. Luis Donoso, director del Centre de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona, per conversar sobre l’estat de la qüestió i les perspectives de futur en el diagnòstic per la imatge.

– Amb els nous sistemes de gestió al núvol, quines perspectives d’innovació s’obren en el treball amb imatge mèdica digital?

Des de fa temps en el nostre món sentim a parlar de les solucions cloud i des del punt de vista tecnològic es fan servir en molts camps. És cert que en el nostre també va entrant poc a poc.

Amb el concepte de cloud que hi ha al Consell d’Infraestructura a nosaltres ens interessa perquè ho veiem relativament, tot i que com a usuari final no. El concepte de plataforma com a servei dintre de la terminologia cloud, tampoc.

Ens comencem aproximar al nostre camp amb el software com a servei. És aquí, comparant amb la manera com treballàvem fa uns anys –amb aplicatius instal·lats als ordinadors- on la possibilitat d’utilitzar aplicatius al cloud i pagar pel servei tenint la última tecnologia resulta realment atractiu.

– Considera que això podria aportar nous procesos de diagnòstic d’imatge digital basats en serveis que actualmente no hi treballen?

La possibilitat de poder utilizar software al cloud perquè sigui més accessible ja ens possibilita utilitzar  tècniques d’anàlisi i processament d’imatge que d’altra banda podríem fer però que és una mica més complicat. Per tant, serveis de diagnòstic més avançats es potenciaràn i també tota la quantificació de la informació continguda a les imatges.

Un altre concepte que està entrant amb força, i fins ara en deien teleradiologia o telemedecina, serien els serveis mèdics en el cloud: segona opinió, quantificació, anàisi de dades,… I això crec que entrarà amb força.

– La Intel·ligència Artificial aplicada al tractament de la informació de la imatge mèdica digital està sent un referent com a tendència. Fins a quin punt considera que pot ser una realitat?

Des de fa dos o tres anys estem vivint un boom. Ara tot és IA. De fet les màquines amb què treballem TAC i ressonància magnètica, durant el processat d’imatges ja fan servir conceptes d’IA des de fa deu anys.

Potser cal distingir entre Narrow AI Machine or Deep Learning. Pel que fa al narrow AI, que bàsicament és la utilització d’algoritmes, nosaltres hi tenim molta experiencia. Sistemes d’ajuda i d’interpretació per ordinador o detecció d’imatge i ajuda al diagnòstic. El què marcarà la diferencia és l’aplicació d’algoritmes més complexes en el món del machine learning on les màquines puguin fer coses que nosaltres no. Això trigarà una mica més en arribar perquè s’han de validar les circumstàncies clíniques. Cal determinar quin és el problema i quina és la solució. I tot plegat necesita una validació però no tinc cap dubte que entrarà amb força. No tanta amb la que s’està esperant però.

– Quins són els reptes amb els que s’enfronta la imatge mèdica digital en els pròxims anys?

L’entrada de software i solucions en IA té, i tindrà, un impacte que es preveu tant en la provisió de serveis com en la professió mèdica en general. No tant sols dels que ens dediquem a la imatge sinó de qualsevol altre.

Tot i que la demanda de serveis és tant gran, en el nostre cas dubto que les eines d’IA acabin substituïnt-nos. Serem més productius i haurem de canviar la manera de treballar però no ens substituïran.

Altres aspectes molt rellevants són els accessos directes que tenen els pacients a les decisions dels tractaments, a les consultes i als resultats de les proves. Cosa que està marcant la manera en què proveïm el servei. També la informació dirigida a pacients té, i tindrà, un gran impacte. Concretant una mica més en la nostra feina, ara ens dediquem a fer imatges de ressonància magnètica, TAC, “ecos” i n’extraiem informes molt precisos sobre tècniques concretes. El què té un valor creixent és poder integrar aquesta informació amb altres dades. De laboratori o d’anatomia patològica, per exemple. Per tant, el concepte d’informe integral també està entrant amb molta força.

– Ens podria posar exemples?

Dos problemes que tenim al nostre departament, al sistema de Salut i els professionals en general és el temps que triguem a fer les coses i la variabilitat de com les fem. Un metge pot fer les coses de manera molt diferent a com les fa un altre, sovint sense conseqüències pel pacient però teòricament pot produïr serveis ineficients.

La utilització de tècniques d’IA ens ajuda a disminuir temps i variabilitat perquè estandarditza i podem quantificar resultats d’activitat. Per tant, ens dirigim a la quantificació i no pas a l’art, que també està bé però potser massa art no és tant eficient.

Un cas pràctic serien els malalts d’ictus on el temps és crucial. Sempre diem que “el temps és cervell”. Tot el què triguem en diagnosticar a un pacient fins que li comencem a aplicar un tractament és de vital importància. Amb la IA podrem obtenir les dades molt més ràpid i tenir ajudes al diagnòstic que disminueixen la variabilitat i ens permeten fer propostes i tractaments més acurats.

– Des de la Fundació TIC Salut Social estem impulsant un Observatori en Innovació en Imatge Mèdia Digital. Com creu que pot servir aquest observatori per a una organització com la seva?

Amb l’explosió de solucions i experiències, companyies de tota mena i a tot arreu del món promovent solucions i nous escenaris per l’aplicació de tècniques de quantificació d’imatge, d’anàlisi basades en IA. Per a un professional gestionar aquesta explosió és impossible, sobretot quan vol analitzar la seva aplicación clínicia i la seva fiabilitat o intercanviar experiències amb altres professionals que estiguin provant noves solucions.

El fet de disposar d’un observatori en innovació com el que la Fundació TIC Salut Social està promovent em sembla no tant sols rellevant sinó imprescindible perquè puguem sobreviure i avançar tot liderant l’aplicació d’aquestes tecnologies.

Enquesta innovació en Imatge Mèdica Digital

Recordar-vos que des de la Fundació TIC Salut Social hem elaborat una enquesta per conèixer l’estat de la innovació de la Imatge Mèdica Digital. Si esteu interessats en aquest tema, ja sigui perquè des de l’organització/empresa en la qual treballes hi esteu dedicant recursos o, si teniu previst fer-ho pròximament, ens agradaria conèixer les vostres necessitats.
L’enquesta està plantejada per ser contestada en 5 minuts i, un cop n’haguem recollit les diferents respostes, ens posarem en contacte amb vosaltres.

Us agraïm per endavant la vostra participació.

  • Entrevista al Dr. Luis Donoso, director del Centre de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona