Solucions tecnològiques per facilitar la vida dels cuidadors informals de persones amb Alzheimer 

El 21 de setembre té lloc el Dia Mundial de l’Alzheimer i, en aquest context, posem el focus en el projecte europeu Co-Care, liderat a Catalunya. Aquest projecte reuneix cuidadors informals de persones amb Alzheimer, universitats, professionals de la tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) i del sector sanitari i social, per millorar els enfocaments d’ensenyament i aprenentatge i fomentar l’emprenedoria en aquests sectors. 

L’objectiu és que amb aquestes noves competències, tots els actors puguin treballar conjuntament per dissenyar solucions tecnològiques que facilitin la vida quotidiana dels cuidadors informals de persones amb Alzheimer. Això millorarà la qualitat de l’atenció que proporcionen, els donarà l’oportunitat de connectar-se i els ajudarà a mantenir-se sans. 

Avenços assolits pel projecte 

El projecte va iniciar-se l’any 2019 i finalitzarà el proper 31 de desembre. Durant aquest temps s’han produït diversos desenvolupaments. D’una banda, s’han completat dos informes: 

  • Marc d’aprenentatge: Aquest document descriu el marc d’aprenentatge del curs de formació i detalla els seus objectius, competències, resultats i metodologies d’ensenyament. També cobreix el conjunt d’eines per a cuidadors de persones amb Alzheimer o demència. És un document dirigit a institucions d’educació superior, desenvolupadors i proveïdors de TIC, i cuidadors informals. 
  • Curs de formació: Aquest informe justifica per què és necessari disposar d’un curs de formació en sistemes educatius universitaris que reuneixi futurs tecnòlegs, professionals sanitaris i socials i cuidadors de persones amb Alzheimer o Demència, per tal d’aprendre a proposar, dissenyar, desenvolupar i avaluar solucions tecnològiques de manera co-creada. El document explica detalladament el curs de formació, incloent aspectes com el marc, el contingut, l’estructura i la sostenibilitat del curs i serà molt útil per a les institucions d’educació superior. 

D’altra banda, s’ha creat un Toolkit que s’ha testat per 15 persones dels diferents països que participen al projecte. Aquest Toolkit és un recurs en línia per a persones cuidadores que millorarà l’autonomia i la qualitat de vida dels cuidadors/es familiars de persones amb Alzheimer. Ha estat provat per cuidadors/es familiars al Regne Unit, Espanya i Portugal i ara s’està avaluant el procés per poder completar la versió final, que es presentarà abans de finals d’any. 

Objectius per a l’última fase de Co-Care 

En aquests últims mesos de Co-Care, “volem presentar la nova proposta de formació sobre com co-crear solucions tecnològiques per a persones cuidadores de familiars amb Alzheimer; llençar públicament el Toolkit i enllestir i obrir la comunitat virtual de pràctica”, explica la coordinadora del projecte, Anna Ramon, de la Universitat de Vic.  

La comunitat virtual de pràctica és l’últim desenvolupament del projecte i serà un lloc on els cuidadors informals, dissenyadors i proveïdors de TIC, estudiants, professors i investigadors d’institucions d’educació superior podran interactuar entre ells, compartir coneixements i treballar junts. “Amb la creació d’aquesta comunitat, esperem fomentar les connexions i mantenir la feina ja feta pel projecte Co-Care en la incorporació d’aquests col·lectius per tal que puguin crear solucions tecnològiques reals per ajudar a la cura informal”, afegeix Ramon. Aquesta comunitat estarà oberta a tothom per aprendre i realitzar aportacions.  

Dia Mundial de l’Alzheimer 

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer, data instituïda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI). L’objectiu d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials. 

Les dades publicades per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que, a nivell mundial, l’any 2030, 75 milions de persones estaran afectades per malalties que causen demència, la xifra arribaria als 153 milions de persones l’any 2050. 

  • El projecte reuneix cuidadors informals de persones amb Alzheimer, universitats, professionals de la tecnologia de la informació i la comunicació (TIC) i del sector sanitari i social