‘Salut Digital’, eix central de la Jornada de presentació del Mapa de Tendències 2015 de la Fundació TicSalut

Autor: Adrià G.Font   /  11 de gener de 2016

En un entorn amb més de 100.000 aplicacions vinculades a la salut i el benestar als diferents markets, l’enquesta va revelar que 8 de cada 10 ciutadans estan atesos per institucions que ja utilitzen apps per donar serveis de salut. En aquest context, Enric Llopis, Project Manager de la Fundació TicSalut va presentar el Portal App Salut i la Plataforma de Salut Digital, un aparador d’aplicacions del sector de la salut i dels serveis socials, que mostrarà aquelles apps que han passat un procés clar d’acreditació i de certificació, en un entorn segur en el qual qualsevol tecnologia de mobilitat del Departament de Salut o del Departament de Benestar Social i Família i que, segons Llopis “està passant totes les proves tècniques amb bons resultats i en breu estarà disponible per professionals i usuaris finals.”

Digital Health. People Centered Care

Línia 10 del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, el concepte ‘Salut Digital’, entès com al procés d’incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació a productes, serveis  i processos d’atenció sanitària, va ser l’element central de la jornada d’enguany. El director de la Fundació TicSalut, el Dr. Francesc Garcia Cuyàs, va voler deixar clar que es tracta d’un “concepte disruptiu, que obliga a repensar els processos assistencials i, a la vegada, co-crear-los de manera conjunta amb els professionals, ciutadans i empreses, evolucionant cap a definir solucions complertes que van des de la prevenció fins a les cures en els diferents moments de la nostra vida”. En aquesta línia va afegir, “hem d´evolucionar el sistema cap a definir, crear, avaluar i comprar solucions, i per això, la tecnologia es imprescindible".

La taula rodona va comptar amb la presència del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, la Mobile World Capital, el Servei Català de la Salut i el punt de vista del ciutadà, representada per Mar Callau, i va servir per debatre sobre com la Salut Digital està transformant l’atenció a la persona a partir de les TIC, és a dir, com les noves tecnologies participen en tenir cura del pacient i quines són les barreres actuals en aquesta transformació. Per acabar, el periodista Albert Cuesta, expert en tecnologia, va analitzar quins són els reptes que es plantegen en l’adopció d’aquestes noves tecnologies, tant a l’àmbit professional com personal.

Mapa de Tendències 2015

Per novè any consecutiu, la Fundació TicSalut seguint l'encàrrec del Departament de Salut, va posar en marxa el Mapa de Tendències 2015 per conèixer el nivell de desplegament de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TICs) en les entitats sanitàries de Catalunya (SISCAT), així com les tendències internacionals de l'aplicació de les TICs en el sector salut. En aquesta edició, fins a un total de 132 entitats van respondre a l’enquesta.

La inauguració de la novena edició del Mapa de Tendències va ser a càrrec de l’Honorable senyor Boi Ruiz, Conseller de Salut en funcions de la Generalitat de Catalunya juntament amb l´Alcalde de Mataró.

La jornada va poder-se seguir en directe des de la web de la Fundació TicSalut i a Twitter sota l’etiqueta #MapaTicSalut. Si vas assistir a la jornada trobaràs les fotografies més destacades en el nostre compte oficial de Flickr.