Realitat Virtual i medicina, un recull del més destacat del 3R Mercado 360º

Autor: Adrià G.Font   /  7 d'octubre de 2019

Els passats dies 3, 4 i 5 d’octubre, el Movistar Centre de Plaça Catalunya (Barcelona), va acollir el “3R Mercado 360º De Realitat Virtual y Realitad Augmentada de Barcelona“, un cicle de conferències professionals de diverses temàtiques com: educació, medicina, fitness i wellness, realitat augmentada, estudis de producció RV i videojocs.

Des de la Fundació TIC Salut Social vam assistir com a oients a la conferència de la temàtica de medicina, la qual va estar presentada per 3 ponents:

La primera ponència, a càrrec de Joan Miquel Gelabert de l’empresa Psious, va posar èmfasi en què els psicòlegs necessiten més eines per realitzar les teràpies, a més a més, de parlar i escoltar. Va fer esment a l’evolució de més de 20 anys de la investigació amb Realitat Virtual, la qual se separen en diferents temàtiques:

  • Adiccions
  • Trastorns psicòtics
  • Dolor: crònic i momentani
  • TCA (Trastorns de la Conducta Alimentaria)
  • Depressió
  • Autisme
  • Fòbies

I els principals:

  • TOC (Trastorn obsessiu compulsiu)
  • TAG (Trastorno d’ansietat generalitzada)
  • TEPT (Trastorno d’estrès posttraumàtic)
  • Ansietat social

En la segona ponència, Juan Monzón de l’empresa Exovite va fer un recorregut pels diferents projectes els quals estan involucrats en el sector de la medicina. Un dels quals va ser el de connectar les habitacions dels hospitals per veu. El fet que una persona amb la veu pugui demanar assistència, saber a quina hora passarà el metge, etc. També el fet d’ajudar als professionals de la salut com a infermers/es en tasques mitjançant la veu.

Un altre aspecte que va comentar, va ser el fet de tenir llits articulats, que podran ser programats per despertar una persona amb el moviment del llit en una posició còmode. Un altre exemple, és per a les persones que ronquen, el qual està demostrat científicament que amb una posició de 45º tan al cap com a les cames, les persones ja no ronquen, o per a tenir una millor circulació de la sang posar la part inferior del llit en 15º.

Un dels altres productes que el ponent va explicar va ser el d’un producte que grava la conversa entre metge i pacient, detectant mitjançant intel·ligència artificial, els apartats més destacats, paraules clau, etc que seran rellevants. Així el professional pot posar èmfasis en la conversa, sense preocupar-se de perdre part de la conversa perquè està prenent apunts. Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Finalment, Isabel Van de Keere de l’empresa Immersive Rehab (UK) va començar amb l’última ponència.

El tema principal va ser la neurorehabilitació, en el fet de com funciona la comunicació entre el cervell amb la resta de elements del cos humà. Va explicar com l’ús de la realitat virtual per a fer més entretinguda i motivar els pacients perquè segueixin fent rehabilitació.