"Quan parlem d'mHealth, estem dissenyant la salut del present"

Autor: TIC Salut Social   /  15 de desembre de 2018

Presentació de la guia amb recomanacions per el desenvolupament d’apps en salut i atenció social

El passat 14 de desembre la Fundació TIC Salut Social va presentar públicament la primera edició de la Guia bàsica de recomanacions per el desenvolupament d’apps de salut i atenció social, elaborada conjuntament amb la col·laboració de CSV Experts, iSalus, m4social la Taula del Tercer Sector, Pasiona i la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya). L’acte es va dur a terme a la sala d’actes del Departament de Salut (Barcelona) i va poder comptar amb un aforament complet d’assistència, fet que demostra l’interès del sector en matèria mHealth.

En la seva inauguració, la secretaria general de Salut, Laura Pelay, va destacar la importància “d’adaptar-nos, cada vegada més, a les necessitats de la nostra societat. Parlem d’atenció centrada en les necessitats de les persones i aquesta tecnologia és una eina indispensable”.  I va incidir en el fet que “parlar d’mHealth no és parlar de futur, és parlar de present i que fent-ho, l’estem dissenyant conjuntament”.

“Parlem d’atenció centrada en les necessitats de les persones i aquesta tecnologia és una eina indispensable”

Al seu torn, el director de la Fundació TIC Salut Social, Josuè Sallent, va reflexionar sobre l’impacte de la tecnologia sobre els serveis. “Avui ningú pot pensar en oferir serveis d’atencio sense la tecnologia. Forma part del Pla Estratègic de Salut i la mobilitat ha arribat per quedar-se.” Alhora que va convidar a seguir d’aprop el treball que es realitza des de la FTSS. “Des de la Fundació continuarem treballant per aprofundir en noves i millors iniciatives. Us convido a visitar el pròxim Mobile World Congress i descobrir què pot aportar la tecnologia 5G a l’atenció hospitalària”.

Ariadna Rius, responsable de l’Oficina d’Interoperabilitat de la FTSS va ser l’encarregada de presentar amb detall la Guia. La seguretat i el tractament de dades va ser un dels apartats que va despertar més interès en el torn de preguntes, així com la necessitat d’involucrar aspectes de la guia des d’un inici. “Igual que en els estàndards, és important tenir en compte aquestes recomanacions a l’inici del desenvolupament”, va explicar Rius. Qui va reconèixer la necessitat de crear una guia d’aquestes característiques “per donar resposta a les necessitats detectades en empreses que ens demanen quins criteris cal tenir en compte”.

“Hem creat aquesta guia per donar resposta a les necessitats detectades en empreses que ens demanen quins criteris cal tenir en compte”

Ariadna Rius presenta els detalls de la Guia d'apps en salut i social.
Ariadna Rius presenta els detalls de la Guia d’apps en salut i social.

La publicació de la Guia va lligada al naixement del Model d’acreditació de la Fundació TIC Salut Social. Adrià Garcia, responsable de comunicació de la FTSS va ser l’encarregat de contextualitzar l’entorn mHealth sobre el qual treballa la Fundació. “Comptem amb una oficina mHealth al servei del sector. A principis d’any publicarem un directori d’apps en salut i social per poder consultar quines són les aplicacions més rellevants a cada àmbit. L’oficina s’encarrega d’escoltar el nostre entorn i és la porta d’entrada de projectes de mobilitat”. Va aprofitar per repassar els diferents passos per acreditar una aplicació, recordant que tots els criteris són públics i estan disponibles a la web de la Fundació. I per últim, va voler agrair la col·laboració del comitè d’experts format per membres de Col·legis Oficials com: COMB,COPFLEFC, COIB, SCEPC, AiFICC i CAMFIC, amb els quals s’ha avalua la qualitat dels continguts i la utilitat de les funcions que incorporen les diferentsaplicacions.

El comitè d’experts format per membres de Col·legis Oficials com: COMB,COPFLEFC, COIB, SCEPC, AiFICC i CAMFIC han avaluat la qualitat dels continguts i la utilitat de les funcions que incorporen les diferents aplicacions que volen acreditar-se.

L’acte també va comptar amb la presència de Jordi Arrufí, director D-LAB del Mobile World Capital Barcelona, qui va aportar la visió mHealth del sector a partir de diferents casos d’èxit exposats. Com per exemple Salus.coop, “un projecte per ampliar i millorar el control en la gestió de dades i sobretot per l’empoderament ciutadà sobre la seva inforamció de salut o Eyetracking que permet utilitzar eines digitals i universalitzar-ne l’accés”.

Aforament complert a la Sala d’Actes del Departament de Salut per conèixer els detalls de la Guia d’apps.

Per acabar, es va convidar a cada un dels membres de les entitats que han col·laborat en els diferents apartats de la Guia. Se’ls hi va fer entrega d’un diploma d’agraiment i la guia en paper. Destaquem algunes de les aportacions:

  • “El més rellevant per identificar una app com a medical device o producte sanitari és plantejar-se aquesta qüestió a l’inici del projecte, durant la fase de disseny.” Josep Hortigüela, CSV Experts.
  • “Cal considerar les plataformes on es desenvoluparà un producte perquè cadascuna presenta unes característiques específiques. Els ususaris també responen a perfils diferents”. Antoni Oller, UPC
  • “Per realitzar una app de gestió per visualitzar i editar dades, la solució híbrida seria la millor solució ja que permet balancejar recursos i funcionalitats.” Marc Górriz, iSalus.
  • “No us oblideu mai de l’usuari, és la persona que finalment ha d’utilitzar el producte. Amb equips multidisciplinars on participin tots els actors implicats redueix el marge d’error i el cost final. Situar al ciutadà al centre comença a la fase de disseny,” Clara Planet, Pasiona.
  • “La tecnologia ha ser accessible perquè creiem en la universalització  d’aquestes eines com a forma de generar oportunitats d’inclusió.” Adrià Cuenca, m4Social.

 

  • Guia bàsica per al desenvolupament d’apps de salut i atenció social.