Publicada la Guia d’avaluació de tecnologies de salut digital que incorporen intel·ligència artificial

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha publicat la Guia d’avaluació de tecnologies de salut digital que incorporen intel·ligència artificial (IA), elaborada per professionals de la mateixa entitat, el Programa Salut/IA i la Fundació TIC Salut Social. El document està dirigit a empreses desenvolupadores o professionals de solucions d’IA en salut i té l’objectiu d’ajudar-les a generar evidència per facilitar el procés d’avaluació i adopció de la seva tecnologia.

La guia presenta els dominis, dimensions i subdimensions que cal avaluar, basats en en el marc metodològic d’avaluació de tecnologies de salut digital de l’AQuAS, i els estàndards d’evidència necessaris per demostrar el valor de la tecnologia en el Sistema de Salut.

El document forma part de l’eix d’actuació d’avaluació del Programa Salut/IA, i tal com es menciona al mateix, serà revisat un cop es publiqui el nou marc metodològic específic per a l’avaluació de tecnologies que incorporen IA, encarregat pel Ministeri de Sanitat a l’AQuAS.

13 dominis a avaluar

Per a l’avaluació s’especifiquen els següents dominis:

1) Descripció del problema de salut i població diana: inclou la definició i descripció del problema de salut (prevalença i incidència, fisiopatologia, etc., de manera contextualitzada) i de la població diana en què s’aplica o s’espera que s’apliqui la intervenció (edat mitjana, factors de risc, necessitats, etc.), així com informació relativa a l’abordatge terapèutic estàndard (diagnòstic, tractament, etc.) i del context específic al qual s’aplica.

2) Descripció de la tecnologia: contempla les característiques principals que la defineixen, les necessitats que pretén cobrir, la regulació o les llicències requerides, els requeriments de la tecnologia (p. ex. recursos materials o humans bàsics, espai, formació, etc.) o el potencial valor afegit respecte a les alternatives existents.

3) Aspectes tècnics: comprèn l’avaluació dels elements tecnològics que configuren i caracteritzen la tecnologia.

4) Contingut: preveu l’avaluació de l’adequació, exhaustivitat, precisió i personalització del contingut, tant pel que fa a la informació escrita, visual o auditiva com pel que fa a la intervenció terapèutica en qüestió de cara a la persona usuària de la tecnologia. Avaluació de l’evidència científica en què es basa o que dona suport al contingut.

5) Seguretat: aborda la identificació i avaluació dels riscos, els danys i els efectes col·laterals no desitjats derivats de la utilització de la intervenció que poden ser inherents a la tecnologia o a factors externs (ex. usuari inapropiat o ús incorrecte).

6) Eficàcia i efectivitat clínica: inclou l’avaluació del grau en què la tecnologia contribueix a millorar l’impacte assistencial, l’estat de salut i la qualitat de vida de les persones usuàries en relació amb l’ús de la tecnologia i el benefici esperat.

7) Aspectes econòmics: recull l’avaluació dels costos econòmics d’adquisició, manteniment i utilització des d’una perspectiva de pagador i/o social, i relació cost-efectivitat en comparació amb les alternatives existents.

8) Aspectes humans i socioculturals: comprèn l’avaluació dels aspectes humans i socioculturals que poden tenir un impacte en la utilització de la tecnologia (p. ex. acceptabilitat, facilitat d’ús, alfabetització en salut digital, compromís amb la intervenció, benefici percebut, apoderament dels pacients, etc.) i avaluació de l’impacte sociocultural que pot suposar la tecnologia (p. ex. accessibilitat al servei o a l’atenció sanitària, canvis en els fluxos i rols de treball, modificació en la relació mèdica pacient, etc.).

9) Aspectes ètics de l’ús del dispositiu: contempla l’avaluació de les preocupacions ètiques relacionades amb l’ús del dispositiu o tecnologia des del punt de vista de totes les parts interessades i del context en què està implementada o es pretén utilitzar.

10) Aspectes legals i reguladors: cobreix l’avaluació del grau en què la tecnologia compleix les regulacions i els estàndards aplicables en l’àmbit estatal/regional (segons apliqui).

11) Aspectes organitzatius: inclou l’avaluació de l’impacte de la tecnologia a escala organitzativa (p. ex. canvis en els fluxos de treball o rols dels professionals). També cal considerar la infraestructura i els recursos necessaris per a la implementació de la tecnologia (recursos humans, formació, etc.).

12) Aspectes mediambientals: avalua l’impacte ambiental directe i indirecte associat al desenvolupament i implementació de la tecnologia. L’impacte ambiental es pot mesurar, per exemple, com a emissió estimada de carboni, ús de matèries primeres, consum d’energia, o com a beneficis ambientals obtinguts.

13) Descripció del monitoratge postimplementació: inclou la descripció dels mecanismes establerts per a l’avaluació postcomercialització del rendiment de la tecnologia per part dels desenvolupadors o els responsables de la seva gestió.

Per cadascun dels dominis a avaluar, la guia detalla les seves dimensions i subdimensions, si és que en tenen, i els estàndards d’evidència necessaris. Finalment, el document inclou un annex amb informació addicional sobre la legislació vigent aplicable a l’ús de la IA en salut.

Per a més informació, podeu consultar la guia en aquest enllaç.

  • El document, elaborat en el marc d’un encàrrec del Ministeri de Sanitat a l’AQuAS i amb el suport i col·laboració del Programa Salut/IA, descriu els dominis, dimensions i subdimensions que cal avaluar, així com els estàndards d’evidència necessaris per demostrar el valor de la tecnologia en el Sistema de Salut.