Recentment la revista JMIR ha publicat Testing and Iterative Improvement of the CEN ISO/TS 82304-2 Health App Quality Assessment: Pilot Interrater Reliability Study . Un estudi que té l’objectiu de desenvolupar i perfeccionar el manual d’avaluació i la guia per a desenvolupadors de la CEN ISO/TS 82304-2 mitjançant proves en cinc països. L’àrea d’Actius Digitals per la ciutadania de la Fundació TIC Salut Social hi ha participat de manera activa.
L’estudi està motivat per l’ús creixent d’aplicacions de salut i les preocupacions derivades sobre la seva seguretat, eficàcia i privacitat de dades. Aquest fet ha propiciat el desenvolupament de diversos marcs d’avaluació de qualitat. No obstant això, l’absència d’un estàndard reconegut internacionalment ha provocat avaluacions múltiples i repetitives per als desenvolupadors que volen accedir a diferents mercats.
L’avaluació d’aplicacions de salut basada en la norma CEN ISO/TS 82304-2 pretén resoldre l’absència d’un estàndard internacional comú. Un marc acceptat globalment i aplicat per organitzacions de diferents països.
Amb aquesta mirada s’han avaluat 24 aplicacions en tres fases o rondes diferents. Cada aplicació ha estat analitzada per dues organitzacions diferents i se n’ha mesurat la fiabilitat d’interavaluadors. A més, ha recollit informació sobre el temps requerit per a l’avaluació i la claredat de les guies.
Els resultats van mostrar una millora en la fiabilitat d’interavaluadors entre la primera i la segona ronda, mantenint-se estable en la tercera, amb un 80% de les preguntes assolint un acord moderat o superior.
En la tercera ronda, els desenvolupadors van necessitar una mitjana de 8 hores i 59 minuts per preparar la informació, mentre que els avaluadors van invertir una mitjana de 8 hores i 46 minuts en la revisió de la informació proporcionada. La claredat del manual i de la guia va ser ben valorada, amb puntuacions properes a “completament clar”.
Aquest estudi representa el primer intent d’analitzar la coherència de l’avaluació d’apps de salut a nivell internacional. Els resultats suggereixen que la norma CEN ISO/TS 82304-2 té el potencial d’establir un marc d’avaluació estandarditzat que redueixi la duplicitat de feina, faciliti l’accés a mercats més petits i augmenti la confiança en les apps de salut de qualitat.
L'àrea d'Actius Digitals per la ciutadania de la Fundació TIC Salut Social hi ha participat de manera activa
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email