La Fira de Barcelona va acollir del 31 de gener al 2 de febrer l’IOT Solutions World Congress 2023; un espai de trobada internacional per a totes les parts implicades en l’Internet de les Coses (Internet of Things – IoT, per les seves sigles en anglès). El tema principal d’enguany va girar al voltant del poder transformador de tecnologies disruptives com la IoT, la Intel·ligència Artificial, el Digital Twin, el 5G, la realitat augmentada i l’edge computing.
La IoT fa referència a la interconnexió d’objectes a través de xarxes de telecomunicacions, tal com explica el grup de treball en IoT de Digital Catalonia Alliance a la seva web. Al congrés van participar-hi més de 330 expositors d’arreu del món per presentar les seves solucions d’IOT en diferents àmbits com la indústria, la mobilitat, la sostenibilitat i la seguretat, entre d’altres.
En el camp de la salut, es van presentar algunes iniciatives o entitats com Maxsens, una solució IoT que és capaç de donar recomanacions per a la correcció de la postura i prevenir possibles riscos per a la salut a la mà o al canell. La solució utilitza la Intel·ligència Artificial i una combinació de 10 tipus de sensors que captura les marques biològiques de la mà i el canell, incloses les senyals neuronals i la recollida de dades en temps real mitjançant Wi-Fi/4G.
Un altre expositor de l’àmbit de la salut va ser el Computer Vision Center (CVC), un centre de recerca focalitzat en l’àmbit de la visió per computador, on a través d’imatges mèdiques es poden aplicar models de predicció i eines de suport a la decisió clínica.
En el marc del congrés, va celebrar-se la jornada anual de la Digital Catalonia Alliance-IoT (DCA-IoT), en la qual es van repassar les activitats del 2022 i abordar els reptes de l’adopció de la IoT des de la visió de la demanda tecnològica. A la sessió va participar la responsable de mHealth de la Fundació TIC Salut Social, Carme Pratdepàdua, que va presentar diverses fites del 2022 de la Fundació en aquest àmbit, com ara l’avaluació de 10 apps i solucions de més de 14 proveïdors diferents de l’àmbit de la diabetis, l’inici del projecte europeu Label2enable i la celebració del Hackaton Vic-iDays per a la democratització de la salut auditiva.
Pratdepàdua va destacar l’entrada al novembre del 2022 de la Fundació TIC Salut Social a les reunions de treball del grup tractor de la DCA-IoT, i els reptes que en el 2023 s’afrontaran conjuntament amb aquest col·lectiu, com per exemple, la ciberseguretat, que és un dels punts crítics de l’IoT.
La DCA-IoT agrupa més de 200 empreses, centres de recerca, administracions i altres tipus d’entitats que desenvolupen, integren, implementen o ofereixen solucions tecnològiques basades en la tecnologia IoT. Segons la DCA-IoT, aquest sector mou a Catalunya més de 200 milions d’euros, facturats principalment per petites i mitjanes empreses.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email