Presentat l'informe de realitat virtual en salut

Autor: Adrià G.Font   /  30 de juny de 2020

Si ens centrem en tendències, el mercat de la realitat virtual (RV), realitat augmentada (RA) i realitat mixta (RM) s’ha vist incrementat de manera significativa en els darrers anys. De fet, en el darrer estudi del Mapa de Tendències organitzat per la Fundació TIC Salut Social, es va detectar que el 27% dels centres ja utilitzaven la realitat virtual, i al llarg del 2019 se’n van recollir més d’una cinquantena d’iniciatives en aquest àmbit.

Fruit d’aquesta evolució, des de la Fundació TIC Salut Social es va impulsar la creació d’un grup d’interès per abordar aquesta tecnologia disruptiva en l’entorn salut. El passat mes de setembre es va organitzar la primera trobada d’aquest grup d’interès en realitat virtual, que va comptar amb la participació de més de 20 actors del territori (actualment en formen part més de 30 ja). Durant els darrers mesos, el grup ha servit per establir les bases per impulsar un grup d’interès en les tecnologies d’aquest àmbit aplicades a la salut.

Presentació de l’informe amb les conclusions més destacades

Avui dia 30 s’ha presentat l’informe recull amb les conclusions més destacades fins al moment. Un informe, el qual es pot descarregar en aquesta mateixa pàgina de manera lliure, que pretén ser un punt de partida sobre l’estat actual de la realitat virtual en salut i que compta amb un recull de l’evolució històrica d’aquesta tecnologia, les diferents definicions i aplicacions, així com els dispositius més utilitzats. Compara les diferents iniciatives internacionals i defineix pautes per impulsar projectes de realitat virtual en centres de salut.

L’informe neix amb la voluntat d’esdevenir un document de consulta tant per professionals de l’àmbit TIC i salut com pel públic en general

De l’estudi se’n després que les especialitats mèdiques amb més aplicació d’aquesta tecnologia corresponen a rehabilitació, ensenyament i formació, tractament del dolor, cirurgia, tractament de la visió, imatge 3D i salut mental i teràpies. També la necessitat de definir pautes per impulsar projectes en aquest àmbit en els centres de salut, que tinguin en compte les consideracions i aspectes legals, ètics i de seguretat entre d’altres.

L’informe neix amb la voluntat d’esdevenir un document de consulta tant per professionals de l’àmbit TIC i salut com pel públic en general i ha comptat amb la col·laboració de:

  • Grup d’interès de RV aplicada a salut a Catalunya
  • Professionals assistencials i de R+D+i del SISCAT
  • Ecosistema d’empreses i startups biotecnològiques catalanes
  • Fundació i2Cat
  • Huawei Espanya

La sessió de presentació de l’informe ja està disponible per ser re-visionada.