Presentació de l'informe sobre intel·ligència artificial i ètica

Autor: TIC Salut Social   /  27.10.2021

A finals de setmebre es va presentar l'Informe sobre IA i ètica en una jornada plantejant un debat de la literatura especialitzada i les opinions de les veus expertes.

L’informe ha estat elaborat en el marc de l’estratègia Catalonia.AI de la Generalitat de Catalunya i s’analitzen les consideracions ètiques i d’impacte social de la intel·ligència artificial a través de l’opinió dels professionals de l’ecosistema català.

En la primera part, es revisen més de 130 publicacions –textos acadèmics,  científics, informes tècnics o d’investigació– d’agències governamentals, empreses i associacions, així com articles periodístics. En la segona part, s’aborda l’impacte de la IA procedent de l’àmbit l’acadèmic a l’industrial, passant per l’administració pública i la ciutadania. Un total de 23 entrevistes a persones expertes de diferents disciplines, aporten reflexions sobre l’actual implantació de sistemes de IA tenint en compte aspectes ètics, socials i legals.

Major coneixement i confiança

El director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, Daniel Marco, va subratllar en la presentació de l’informe la importància d’aquest estudi tant per adquirir un major coneixement sobre el desenvolupament i desplegament de la IA, com per seguir l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial, impulsada per la Generalitat de Catalunya. L’informe presenta els reptes i oportunitats que cal entomar per tal que la IA generi confiança en el conjunt de la societat”, va subratllar Marco.

Per la seva banda, el director de l’OEIAC, Albert Sabater, va destacar que “aquest és un document per obtenir una fotografia sobre les actuals consideracions ètiques que s’estan debatent i implementant en àmbit internacional”. En aquesta fotografia, un aspecte rellevant és “la necessitat d’una millor comprensió i capacitació tècnica i humanista dels canvis que suposa la IA en la nostra vida quotidiana”, concloïa Sabater.

Consulta l’informe a partir d’aquest enllaç.

Des del Sistema de Salut de Catalunya s'impulsa el Programa per a la promoció i desenvolupament de la IA al Sistema de Salut de Catalunya (Salut/ IA) amb l'objectiu de promoure un desenvolupament sostenible, integrador, segur i just d’aquesta tecnologia. Aplicada a la salut, l'IA pot donar suport a la presa de decisions en el tractament i prevenció de malalties, així com a la predicció i assoliment de diagnòstics més acurats. Podeu ampliar-ne els detalls entrant al lloc web.