Nova versió de subconjunts de proves comparables i úniques LOINC

Autor: Ariadna Rius   /  15 de juliol de 2019

Des del projecte Diccionari clínic per a iSalut s’ha publicat un nou llistat de proves comparables i úniques, amb l’objectiu de poder-les publicar i consultar a la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3).

Al 2014 ja es va treballar un primer llistat que contenia 286 proves comparables de laboratori, codificades en LOINC i publicables a HC3. En el nou llistat s’han ampliat aquestes proves comparables, i s’han afegit les proves úniques -aquelles que només es realitzen un cop a la vida per pacient-. Aquest contingut s’ha organitzat en dos subconjunts de la terminologia LOINC, un per a les proves comparables, amb 662 conceptes, i un altre per a les úniques, amb 82.

Al document Excel que conté ambdós subconjunts s’han inclòs els següents camps per a cada prova:

  • Codi LOINC: Codi de la terminologia LOINC utilitzat per identificar, de manera única, cada prova.
  • Descripció: Descripció en català de cada prova.
  • Descripció curta (<50 cr): Descripció en català abreujada.
  • Unitats convencionals: Unitats de mesura unificades, en les quals s’han de publicar les proves a HC3.
  • Codi de secció: Identificador de la secció concreta a la qual pertany la prova (per exemple, hemograma o bioquímica general).
  • Descripció de secció: Descripció en català de la secció de la prova.

El subconjunt de proves comparables i úniques LOINC es pot descarregar des de l’apartat del Diccionari clínic per a iSalut del web de l’OFSTI i al següent enllaç.

Des del web del Regeinstrief Institute es pot descarregar la versió internacional de LOINC en anglès.

Internacional > Descàrregues. La versió de LOINC en la qual es basen els subconjunts publicats és la 2.65.

Congrés Internacional de la terminologia LOINC a Mataró (Barcelona)

També és un plaer anunciar-vos que el Congrés Internacional de la terminologia LOINC d’enguany es realitzarà per primera vegada a Europa, i més concretament a Mataró (al Tecnocampus Mataró Maresme). Les passades edicions del congrés s’han realitzat sempre a EEUU, però des de la Fundació TIC Salut Social s’ha treballat per acostar l’esdeveniment a tota la comunitat LOINC Europea. Podreu trobar la informació que de moment està disponible al següent enllaç:

LOINC Conference Fall 2019 in Catalonia

Des de la Fundació TIC Salut Social estem participant activament en l’organització del congrés, oferint total suport al Regenstrief Institut (entitat que té la propietat de la terminologia LOINC i que la distribueix i manté) en la logística, la gestió i la preparació del mateix. Si teniu qualsevol dubte respecte el congrés, hi voleu presentar la vostre experiència o voleu participar com a assistents, poseu-vos en contacte amb nosaltres.