Nou repositori federat europeu d’imatge mèdica amb d’eines d’IA per millorar el diagnòstic i el tractament del càncer

El projecte INCISIVE, dedicat a millorar el diagnòstic i tractament del càncer de pròstata, mama, pulmó i colorectal, amb el suport de la intel·ligència artificial (IA), ha finalitzat amb una avaluació molt positiva dels gestors i revisors de la Comissió Europea. Sota autorització prèvia, el projecte posa a disposició dels proveïdors i usuaris de dades per a la recerca, i dels professionals de la salut, el prototip final de la seva plataforma que integra un repositori federat d’imatges mèdiques i dades clíniques, i un conjunt d’eines d’IA de suport a la presa de decisions, de conformitat amb el Reglament General de Protecció de Dades de la Unió Europea.

El consorci INCISIVE, format per 26 entitats d’arreu d’Europa, ha tingut una presència destacada de professionals de l’àmbit clínic, la IA i la recerca a Catalunya, provinents de la Fundació TIC Salut Social, el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación i l’Hospital Clínic de Barcelona – IDIBAPS. 

Des de la Fundació TIC Salut Social, la responsable de l’Àrea d’IA i secretària tècnica del Programa Salut/IA de la Generalitat de Catalunya, Susanna Aussó, destaca com “la participació al projecte INCISIVE ens ha permès formar part de grups de treball de la Comissió Europea per decidir l’estratègia comunitària d’IA i l’espai Europeu de Dades. Alhora, hem aconseguit que els nostres resultats tinguin continuïtat, puguin estar disponibles, i siguin entrenats i validats a la infraestructura paneuropea d’imatges del càncer (Cancer Image Europe)”. La Fundació també ha liderat tasques d’explicabilitat de l’IA, interoperabilitat i comunicació, i contribuït al llançament del prototip facilitant la infraestructura tecnològica temporal.

Per la seva part, la coordinadora del projecte, Gianna Tsakou, de Maggioli Spa, destaca “l’excel·lència” de l’equip multidisciplinari que ha format part del projecte, i la valoració positiva que ha rebut per part de la Comissió Europea, que al seu informe conclou que l’ambiciosa naturalesa del projecte i indicadors assolits “demostren potencial per aconseguir importants repercussions científiques, tècniques, comercials i socials”.

Repositori federat europeu d’imatge mèdica

El repositori de dades federades d’INCISIVE conté més de 5,5 milions d’imatges de càncer tractades de forma anònima i dades clíniques que les acompanyen de més de 11.000 persones. Les dades procedeixen de 9 proveïdors de dades, d’entre els quals hi figura l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha facilitat dades anonimitzades de càncer de pròstata de 380 pacients. El repositori permet l’ús de dades sanitàries entre les parts interessades registrades complint amb els requisits legals, ètics, de privadesa i de seguretat per poder entrenar-les amb IA i fer recerca.

El repositori es basa en l’emmagatzematge i la gestió federada de les dades. Els titulars d’aquestes poden triar entre crear el seu propi node de dades local que interoperarà amb la plataforma o utilitzar el node de dades central d’INCISIVE per a l’emmagatzematge i la gestió segura de les dades. El repositori també contempla mecanismes de compartició de dades, que cobreixen tant els aspectes tècnics com operatius necessaris, complint amb les normes legals i ètiques pertinents.

Conjunt d’Eines d’IA

El prototip final del conjunt d’eines d’IA proporciona una sèrie de serveis d’IA explicable que els professionals sanitaris poden utilitzar com a eina de suport a la presa de decisions. Comprèn un total de 28 models d’IA per a càncer de pulmó, colorectal, mama i pròstata, i estan relacionats amb la classificació d’anomalies, la priorització de pacients, la segmentació de lesions i l’ajuda a la localització, el diagnòstic, la determinació de l’estadi del càncer, i la predicció del risc de metàstasi.

Pel que fa al tipus de dades incloses al repositori, hi figuren exàmens d’imatge (mamografia, ressonància magnètica, tomografia computada, tomografia per emissió de positrons i imatges histopatològiques), i metadades clíniques (dades demogràfiques del pacient, resultats de biòpsies, resultats d’exàmens de laboratori, detalls del tumor i del tractament). El conjunt d’eines INCISIVE integra també mètodes i components per a l’explicabilitat dels serveis d’IA, per tal que els professionals sanitaris comprenguin les raons que han conduït al resultat. A més, integra components que donen suport a la usabilitat dels serveis d’IA, com ara la transformació d’imatge a informe i les funcionalitats de visualització de realitat augmentada, facilitant així el lliurament dels resultats dels serveis d’IA als professionals sanitaris.

El consorci INCISIVE ha estat coordinat per Maggioli Spa i format per 26 socis de 9 països: Bèlgica, Xipre, Espanya, Finlàndia, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Sèrbia i el Regne Unit. El projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció núm. 952179.

  • La Fundació TIC Salut Social, el Barcelona Supercomputing Center i l’Hospital Clínic de Barcelona han participat en el projecte.