Nou grup de treball per a la incorporació de drons a l’àmbit de la salut

La Fundació TIC Salut Social és una de les entitats que formen part d’un nou grup de treball constituït recentment per analitzar la incorporació de drons a l’àmbit de la salut a Catalunya. El seu objectiu és identificar els requeriments per a la implantació de solucions que incorporin l’ús d’aquesta tecnologia, descriure possibles casos d’ús, i crear projectes específics que aportin un benefici a la ciutadania i al sistema de salut.  

Els drons són aeronaus no tripulades, generalment de mida reduïda, que poden ser controlades de forma remota o programades per volar de manera autònoma. En l’àmbit de la salut, l’ús de drons és molt incipient, però estan sorgint iniciatives i proves pilot per millorar l’accessibilitat i l’eficiència de l’atenció mèdica, facilitant per exemple, el lliurament de subministres mèdics i medicaments, el transport de mostres de laboratori per a la seva anàlisi, o el suport als serveis d’emergències mèdiques.

El grup de treball està format per representants de la Comissió Departamental d’Innovació i Transformació del Sistema de Salut del Departament de Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, la Unió Catalana d’Hospitals, entitats del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), empreses tecnològiques i la Fundació TIC Salut Social. 

La responsable de l’Àrea d’Atenció No Presencial de la Fundació TIC Salut Social, Núria Abdón,  explica que han establert quatre fases de treball: “analitzarem i difondrem l’ús de drons al SISCAT, identificarem els requeriments del marc regulador i tecnològic, definirem casos d’ús aplicables a salut, i finalment promourem projectes per a la implantació d’aquesta tecnologia”. 

  • La Fundació TIC Salut Social és una de les entitats que formen part del grup de treball.