Neix una plataforma web per ajudar a adaptar l’alimentació de les persones en tractament oncològic 

‘Menjar durant el tractament del càncer’ és una pàgina web impulsada per la Fundació Catalunya La Pedrera i desenvolupada per Alícia per donar resposta a les necessitats nutricionals dels pacients oncològics. Aquest projecte sorgeix a partir de la petició de pacients i persones cuidadores que tenien dificultats per trobar informació rigorosa per mantenir un estat nutricional òptim, dubtaven sobre com menjar durant les diferents fases del tractament i en l’aparició dels efectes secundaris més comuns en els diferents tipus de tumors. També, diferents professionals de la salut havien manifestat la necessitat de disposar d’aquesta informació de qualitat per poder atendre millor als seus pacients.  

Per exemple, l’epidemiòloga i pacient de càncer de mama Paula Manchón, explica que durant el tractament, que ella va seguir durant tot el 2019, es tenen diferents problemes relacionats amb l’alimentació. “D’una banda, directament lligat a l’acte de menjar, hi ha tot el dolor que genera la sequedat de les mucoses, les llagues… menjar pot arribar a fer mal. D’altra banda, hi ha les nàusees o vòmits, que fan que molesti l’olor del menjar. També, els aliments adquireixen un sabor metàl·lic o directament no tenen sabor, el que també pot ser molt molest. Tots aquests efectes fan que es perdi interès en l’alimentació i que aquesta es pugui descuidar.”  

Resposta personalitzada a les necessitats que apareixen durant el tractament 

Per plantejar el disseny i desenvolupament del projecte es va implicar des del principi a professionals sanitaris, pacients i cuidadors, a través de grups focals, per conèixer de primera mà les necessitats reals de tots en l’ àmbit de l’ alimentació durant el tractament de la malaltia. 

Amb l’objectiu d’alleugerir els 25 principals efectes secundaris derivats del tractament oncològic dels 5 tipus de càncer amb més incidència o dificultat per a menjar (mama, cap i coll, còlon, pulmó i pròstata) aquest nou web proposa recomanacions dietètiques, idees, trucs i més de 200 receptes i vídeoreceptes pensades per donar resposta als pacients. 

Per facilitar la consulta, les persones usuàries poden cercar per tipus de càncer, per efectes secundaris o incloure altres filtres com el moment de consum, el grup d’aliments o altres consideracions com intoleràncies o alimentació vegana.  

A més, també consta d’un apartat de Mites i Creences que recull i analitza algunes de les creences més comunes relacionades amb l’alimentació durant el tractament del càncer, explicant si es troben fonamentades o si, per contra, no tenen cap base científica ferma que les sostingui. Per a la Paula Manchón aquest apartat és molt important. Descriu com “lligat a l’alimentació sempre tens una espècie d’ansietat respecte els aliments que tries menjar, ja que no saps si t’aniran bé per a la malaltia o si t’agreujaran els efectes secundaris. Faltava evidència científica en aquest camp”.  

El web també recull 10 punts clau que cal seguir respecte de l’alimentació durant el tractament del càncer, com per exemple: fer entre quatre i cinc àpats al dia; consumir fruites i verdures a diari; no descuidar les proteïnes; o hidratar-se.  

Format online per poder actualitzar-lo constantment 

La plataforma web neix com a evolució de les set guies de la col·lecció “Menjar durant el Tractament del Càncer”, que incloïen recomanacions dietètiques i culinàries per facilitar la gestió de l’alimentació del dia a dia a les persones en tractament de diferents tipus de càncer. El pas a online suposa, segons la Fundació Catalunya La Pedrera, “l’oportunitat d’arribar a molta més gent i una actualització constant de tipologies de tumors i avenços científics o gastronòmics”. A més, permet incorporar el cercador de receptes amb filtres segons les necessitats de cada usuari.   

Suma de coneixement 

En la creació del projecte, a més de l’equip de professionals d’Alícia hi han col·laborat altres professionals de disciplines com la Nutrició o l’Oncologia que han aportat la seva expertesa. Per exemple, Lorena Arribas, dietista-nutricionista de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l’Institut Català d’Oncologia Hospitalet, explica que “tenir un bon estat nutricional permet evitar certes complicacions, no haver de fer interrupcions en el tractament i millorar la qualitat de vida dels pacients”.  

Al llarg del projecte, els impulsors han comptat amb altres entitats de referència com l’ACSA (Agència Catalana de Seguretat Alimentària) o els Hospitals de Bellvitge i Clínic de Barcelona.  

  • El projecte sorgeix de la petició de pacients i persones cuidadores que tenien dificultats per trobar informació rigorosa per mantenir un estat nutricional òptim. També, de diferents professionals de la salut que havien manifestat la necessitat de disposar d’aquesta informació de qualitat per poder donar una millor atenció.