“Necessitem un marc en el qual les persones que estiguin prescrivint Apps de salut estiguin còmodes i tinguin un control”

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) col·labora des de fa més de 10 anys amb el Servei de Certificació d’Apps de salut i benestar de la Fundació TIC Salut Social. La seva principal tasca és avaluar els continguts i la utilitat de les funcionalitats de les aplicacions mòbils que sol·liciten el servei i que estan relacionades amb el seu àmbit de treball. Per conèixer el punt de vista del COIB, hem parlat amb el seu responsable de projectes i membre del Comitè d’Experts Funcionals del Servei de Certificació d’Apps de la Fundació, Marc Fortes.   

Necessitat d’un marc regulador

Un dels aspectes clau en l’àmbit de les Apps en salut, segons Fortes, passa per “vetllar perquè aquestes eines que existeixen i que estan a disposició de la societat, estiguin regulades, siguin adients i, sobretot, que les persones que les utilitzen ho puguin fer en les millors condicions. Necessitem un marc en el qual les persones que estiguin prescrivint Apps de salut estiguin còmodes i tinguin un control sobre això”.

Per il·lustrar la necessitat d’un marc regulador, el representant del COIB posa com a exemple la prescripció dels fàrmacs: “els facultatius que tenim la possibilitat de prescriure fàrmacs, ho fem des de la més profunda tranquil·litat, perquè hi ha tot un seguit d’elements reguladors que ens permeten fer-ho des del nostre coneixement, sabent que aquests fàrmacs compleixen tota una sèrie de requisits. Doncs amb les aplicacions de salut, crec que hem d’arribar a aconseguir alguna cosa similar”.

D’altra banda, Fortes valora positivament els esforços que s’estan fent en matèria europea per promoure la ISO/TS 82304-2, com es fa des del projecte europeu Label2Enable, amb l’objectiu d’aconseguir una major confiança, ús i adopció de les aplicacions en salut.

Aportació del COIB al Servei de Certificació d’Apps

El paper del COIB al Servei de Certificació d’Apps se centra en avaluar les Apps des d’una visió holística. En aquest sentit, no només verifiquen que la informació sobre salut de l’App estigui basada en l’evidència científica i les bones pràctiques professionals, sinó que contempli altres aspectes d’interès tant per als professionals com per les persones usuàries, com poden ser la seva eficiència i temps d’ús.

A banda de la participació del COIB en el Comitè d’Experts, el Col·legi té certificada des del 2021 l’App gratuïta ‘Infermera Virtual’, dirigida tant a la ciutadania com al col·lectiu de professionals de la salut, amb la finalitat de promocionar l’autonomia i la independència de les persones en la presa de decisions respecte a la seva salut. L’última novetat d’aquest projecte és la nova skill que han desenvolupat per l’assistent de veu d’Amazon, Alexa, en la seva versió amb pantalla.

  • Parlem amb Marc Fortes, responsable de projectes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, i membre del Comitè d’Experts Funcionals del Servei de Certificació d’Apps de la Fundació TIC Salut Social.