Millorar el diagnòstic i la predicció del càncer amb IA i big data

Autor: Adrià G.Font   /  22.02.2021

L’augment de la quantitat i disponibilitat de dades sanitàries, especialment la imatge mèdica en casos de càncer, combinat amb l’aparició de noves eines tecnològiques basades en la Intel·ligència Artificial (IA) i l’aprenentatge automàtic (ML) ofereixen oportunitats sense precedents per millorar la precisió de la detecció del càncer, predicció i seguiment, permetent així decisions d’atenció clínica més ben informades.

INCISIVE és un projecte de 42 mesos que té com a objectiu explorar el potencial de noves eines d’intel·ligència artificial per millorar les solucions d’imatge actuals per a casos de càncer. INCISIVE aborda els reptes relacionats amb la detecció de patrons en grans volums de dades d’imatge del càncer, augmentant així la interpretabilitat de dades d’imatges complexes i donant suport a la presa de decisions més eficaços per als proveïdors d’assistència sanitària. També aborda els desafiaments relacionats amb l’etiquetatge i l’anotació de dades, així com la disponibilitat i l’ús compartit de dades d’imatges, de manera que es puguin utilitzar per entrenar i validar eines d’intel·ligència artificial per millorar els mètodes d’imatge.
INCISIVE és un projecte de 42 mesos que té com a objectiu explorar el potencial de noves eines d’intel·ligència artificial per millorar les solucions d’imatge actuals per a casos de càncer.

El projecte té com a objectiu dos resultats principals:

  • A) una caixa d’eines basada en la IA que consisteix en nous models d’IA, combinada amb un conjunt d’anàlisis predictives, descriptives i prescriptives, que permeten l’exploració multimodal de les fonts de dades disponibles; això inclou un sistema d’anotació automàtica basat en l’aprenentatge automàtic (Machine-Learning) per produir dades per a la formació d’algoritmes en la investigació de la IA;

  • B) un dipòsit federat paneuropeu d’imatges sanitàries interoperable que permeti la donació i l’intercanvi de dades de conformitat amb els requisits legals, ètics, de privadesa i seguretat, per a formació i experimentació relacionades amb la IA; el dipòsit funcionarà sobre una base informàtica d'alt rendiment com a servei, permetent així un rendiment rendible d'un processament computacional intensiu sense la necessitat de mantenir equips cars.


Les solucions del projecte es pilotaran en quatre tipus de càncer: càncer de pulmó, colorectal, de mama i de pròstata. Les activitats pilot es duran a terme a vuit llocs de Grècia, Itàlia, Espanya, Xipre i Sèrbia. En definitiva, INCISIVE aspira a permetre decisions més precises i més ben informades millorant la sensibilitat i l’especificitat dels mètodes d’imatge del càncer, fins i tot mètodes de menor cost, augmentant la seva precisió en el diagnòstic, predicció, evolució i recaiguda del càncer.
Les solucions del projecte es pilotaran en quatre tipus de càncer: càncer de pulmó, colorectal, de mama i de pròstata.

INCISIVE ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea. El consorci INCISIVE, coordinat per Maggioli SpA, està implementat per 26 organitzacions de 9 països diferents: Itàlia, Espanya, Finlàndia, Grècia, Xipre, Sèrbia, Bèlgica, Regne Unit, Luxemburg.

El consorci reuneix experiència en IA, processament d'imatges mèdiques, anàlisi de dades, seguretat (INSTITUTE OF COMMUNICATION & COMPUTER SYSTEMS, CENTER FOR RESEARCH AND TECHNOLOGY HELLAS, ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI, FUNDACIO TSCALUT, SQUAREDEV, UNIVERSITY OF HELSINKI, UNIVERSITY OF NOVI SAD, CENTRO REGIONALE ICT SCRL, VISARIS D.O.O, MEDTRONIC IBERICA SA), sistemes TIC complexos (MAGGIOLI SpA, TELESTO IOT SOLUTIONS LTD, EUROPEAN DYNAMICS LUXEMBOURG SA, INNOSYSTEMS LTD), Computació d’altes prestacions (BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER), investigació i pràctica clínica del càncer (FUNDACIO CLINIC PER A LA RECERCA BIOMEDICA, LINAC-PET SCAN OPCO LTD, UNIVERSITY OF ROME TOR VERGATA, UNIVERSITY OF NAPLES FEDERICO II, HELLENIC CANCER SOCIETY, CYPRUS ASSOCIATION OF CANCER PATIENTS AND FRIENDS, UNIVERSITY OF ATHENS, KINGSTON UNIVERSITY, CYPRUS UNIVERSITY OF TECHNOLOGY), aspectes ètics i legals (TIME.LEX) i innovació i planificació empresarial (WHITE RESEARCH).

Twitter: @IncisiveEU

LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/9022935/

Comparteix