Més de 190 professionals de la salut de Catalunya finalitzen el curs Smart Health Awareness sobre intel·ligència artificial i big data

Alumnat, representants del sistema de salut català, del Programa de Salut/IA, Merck, IBM i l’Escola d’Enginyeria de la Universitat de Navarra- Tecnun, van clausurar la primera edició del Curs Smart Health Awareness sobre intel·ligència artificial (IA) i big data, el passat 20 d’abril a la Fundació TIC Salut Social a Barcelona. A l’acte, es van presentar les dades preliminars d’assistència i valoració del curs, que en aquesta primera edició l’han finalitzat 190 professionals, i es van exposar casos d’ús de la IA en l’àmbit de la salut, així com els reptes i oportunitats que planteja aquesta tecnologia.

La Directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, va obrir l’acte destacant que “el curs és oportú perquè es produeix en un entorn que compta amb dos conceptes imprescindibles per avançar en el desplegament de la IA: un Sistema de Salut de Catalunya referent en quant al volum de digitalització de les dades i una bona qualitat dels sistemes d’informació”. Plaza va explicar que la salut digital és un dels eixos de les palanques de canvi del Pla de Salut de Catalunya 2021-2025, i remarcar l’aposta del Departament de Salut per la IA, amb la recent posada en marxa del Programa de Salut/IA.

A l’obertura de l’acte també van participar representants de les entitats que han coorganitzat del curs: Carlos Gallego, Director del Programa de Salut/IA; Eduardo San José, Gerent d’Accés al Mercat Nacional de Merck; Juan Carlos Sánchez, Líder d’Indústria en Salut a IBM, i Ignacio Nicolás, Director de la Unitat de Programes Professionals de la Universitat de Navarra.

Presentació de casos pràctics de la IA en salut

Gallego va moderar la primera sessió de l’acte, en la qual va presentar tres casos de referència que s’estan desenvolupant en l’àmbit de la IA en salut: l’Observatori d’IA en Salut, el projecte europeu INCISIVE i l’ús de la IA en dermatologia a l’Hospital Clínic.

En primer lloc, la responsable de l’Observatori en Salut/IA, Núria Abdón, va presentar els objectius d’aquesta iniciativa posada en marxa l’any 2022 per conèixer i difondre de forma transversal com es genera la IA en l’àmbit de la salut des de la conceptualització fins a la implantació, fent incidència en els riscos i les oportunitats que es generen. Abdón va compartir els darrers informes i dades de l’Observatori, que a data d’avui ja ha detectat 107 algorismes d’IA en diferents graus de maduresa que s’estan desenvolupant en l’àmbit de la salut, i segueix recopilant tota aquesta informació a través dels formularis habilitats a la seva pàgina web.

Seguidament, Didier Domínguez, expert de l’Àrea d’Intel·ligència Artificial de la Fundació TIC Salut Social, va presentar els reptes del projecte europeu INCISIVE, en el qual 26 partners d’arreu d’Europa estan treballant per assolir dos grans reptes. D’una banda, crear 20 algorismes d’IA per a quatre tipus de càncer (mama, pulmó, colon i pròstata) que permetin millorar el diagnòstic, pronòstic i tractament de la malaltia; i d’altra banda, crear un repositori federat interoperable paneuropeu d’imatges mèdiques que permeti l’intercanvi segur de dades en conformitat amb els requisits ètics, legals i de privacitat.

Finalment, Marc Combalia va explicar la seva experiència com a Director d’Intel·ligència Artificial en el camp del càncer de pell a l’Hospital Clínic de Barcelona. Un camp que va despegar fa tan sols 5 anys amb la publicació d’un article científic a la prestigiosa revista Nature, i que ara presenta un gran potencial i molts desafiaments: la IA pot esdevenir una eina fiable per al cribratge de la malaltia, però presenta possibles riscos d’imprecisió en pacients amb cicatrius, una manca de coneixement per part dels i les professionals per a l’ús correcte de la tecnologia, i també una falta de regulació en l’ús de les Apps de dermatologia.

Reptes i oportunitats de la IA en salut

Al mateix acte de clausura del curs, el coordinador general de les TIC del Sistema de Salut de Catalunya, Pol Pérez, va moderar una taula rodona sobre IA en salut, amb la participació de José Augusto, Director General del Consorci de Salut i Social de Catalunya; Roser Fernández, Directora General de la Unió Catalana d’Hospitals; Pau López, Responsable de l’Oficina Tècnica de Sistemes Informació de l’Institut Català de la Salut, i Ramon Cunillera, President de la Societat Catalana de Gestió Sanitària.

Durant la conversa van abordar les necessitats que planteja la IA en aquest àmbit: cal una regulació, formar els professionals en l’ús d’aquesta tecnologia, treballar per un ús ètic i fiable de la IA, i apostar per una governança pública, que és compatible amb la col·laboració público-privada, per tal que respongui a les necessitats del sistema de salut i la ciutadania, i no de la indústria o les grans tecnològiques. Així mateix, en el debat va quedar palesa la predisposició de tots els actors per coordinar esforços per a un desplegament equitatiu de la IA que permeti a totes les persones de Catalunya, tant de regions de fora de Barcelona com de la capital, tenir accés als beneficis que aporta aquesta tecnologia.

El director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens, va clausurar l’acte remarcant que el Programa Salut/IA és el mecanisme oficial per crear un entorn facilitador per a la innovació en l’àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d’IA per a la millora de la salut de la ciutadania. En aquest sentit, va incidir que “la IA té tants riscos com beneficis” i que per aquest motiu, “si volem utilitzar un algorisme, des de l’administració pública tenim l’obligació d’avaluar-lo amb les nostres dades abans de portar-lo al sistema”.

En acabar, la Directora Mèdica de Merck a Espanya, Isabel Sánchez, va destacar el paper de la seva empresa en l’impuls d’iniciatives com el Curs Smart Health Awareness.

Sobre el curs Smart Health Awareness

El curs Smart Health Awareness ha estat una de les línies de treball desenvolupades en el marc del Programa de Salut/IA. Tal com va assegurar Gallego amb la posada en marxa del curs, “és crític que els i les professionals de Catalunya en salut tinguin coneixement sobre com la IA pot ser una de les eines que tenen el poder de transformar el sistema de salut i de desenvolupar la investigació del país”.

En total, la formació ha suposat una dedicació de 25 hores per a l’alumnat i s’han impartit 22 sessions virtuals, en les quals s’han abordat aspectes per entendre, per exemple, com els algorismes d’aprenentatge automàtic o aprenentatge profund poden ajudar a desenvolupar models predictius (entre d’altres funcions), o per conèixer de primera mà casos d’èxit reals d’aplicació de la IA en salut.

  • A l’acte de clausura del curs es va posar de manifest la necessitat de coordinar els esforços per un ús equitatiu, fiable i ètic de la intel·ligència artificial al sistema sanitari català.