L'Oficina del DPD participa en la "I Trobada DPD en xarxa" organitzada per l'APDCAT

El passat dijous 3 d’octubre es va celebrar al Palau de Pedralbes de Barcelona la I Trobada DPD en Xarxa organitzada per l’APDCAT. L’Oficina del DPD de la Fundació TIC Salut Social hi va tenir una participació activa. L’acte es va estructurar a través de ponències i grups de treball temàtics per generar debat en matèries d’interès sobre la protecció de dades.

La jornada s’emmarca dins les activitats del Fòrum DPD en xarxa, creat per iniciativa de l’APDCAT, per construir un espai virtual on els delegats i les delegades de protecció de dades del sector públic de Catalunya pugin debatre i compartir coneixement sobre temàtiques del seu interès professional.

Entre els ponents els ponents més rellevants, la Dra. Emese Savoia-Keleti, DPD del Servei Diplomàtic de la UE va exposar el paper del DPD al sector públic. Durant el seu torn, el Dr. Alessandro Mantelero, expert del CEPD i professor de Dret a la Universitat Politècnica de Torí, va presentar els primers resultats del grup de treball sobre Avaluació d’Impacte en Drets Humans i tractaments de dadesamb IA (AIDH). Des de l’APDCAT, Xavier Urios, Cap de l’Assessoria Jurídica, va departir sobre els darrers pronunciaments en protecció de dades. I Josefina Valls, Cap de l’Àrea d’Inspecció Tècnica, va fer un repàs sobre les infraccions més habituals que donen lloc a l’obertura d’expedients sancionadors.

 

Les aportacions de l’ODPD

En relació als grups de treball temàtics destaca la intervenció de l’Oficina DPD de Salut. La seva participació en el grup de treball Espai Europeu de Dades de Salut (EEDS): com impacta la nova regulació a Catalunya? va comptar amb la participació de Rafael Guerrero com moderador i encarregat d’exposar les conclusions assolides. Partint del supòsit d’ús secundari de dades de salut, aquest debat ha posat l’accent en evidenciar la complexitat de la nova regulació de l’EEDS. En aquesta línia s’han posat de manifest aspectes com la possible compatibilitat del nou sistema d’ús secundari de dades amb l’actualment utilitzat segons la normativa de protecció de dades; l’aplicació de taxes per a l’accés a les dades; l’accés a les dades pseudonimitzades; la implementació de requeriments tecnològics en els centres que han d’elaborar els catàlegs de dades a disposició dels organismes d’accés a les dades; la qualitat dels conjunts de dades i l’etiqueta de qualitat i utilitat; o la incidència sobre els drets de les persones en relació a l’“opt out”. Un conjunt de temes que posen de manisfest el repte que suposa el desplegament de l’EEDS en el context singular del Sistema de Salut de Catalunya.

Es preveu que els debats de les diferents temàtiques dels grups de treball tinguin continuïtat en l’espai virtual del Fòrum DPD en xarxa i des de l’APDCAT es planteja incloure les conclusions de la sessió en un informe de resultats.

  • L’Oficina del DPD de la Fundació TIC Salut Social va tenir una participació activa moderant el grup de treball sobre l'Espai Europeu de Dades de Salut