L'Hospital del Mar i la Fundació TIC Salut Social signen un conveni per avançar cap a la Patologia Digital

Autor: Elisenda Reixach   /  17.11.2020

La digitalització arriba al camp de l’Anatomia Patològica amb els primers passos cap a la substitució dels microscopis òptics dels patòlegs per escàners que generen imatges digitals. En aquest sentit, els avantatges més rellevants de la digitalització són la disponibilitat i la seguretat de les dades, la quantificació objectiva de biomarcadors, el desenvolupament d’algoritmes diagnòstics basats en intel·ligència artificial, la perennitat de la imatge original o la possibilitat de teletreballar, entre molts d’altres.

Com agents facilitadors de la transformació digital, la Fundació TIC Salut Social vetlla per tal que les novetats tecnològiques que poden transformar el model assistencial de salut s’implementin a Catalunya. En aquest context de transformació, el Servei Català de la Salut ha iniciat el projecte SIMDCAT-APAT que té per objectiu avançar cap a un model unificat de tota la Imatge Mèdica Digital de Catalunya d’Anatomia Patològica digitalitzada.
Com agents facilitadors de la transformació digital, la Fundació TIC Salut Social vetlla per tal que les novetats tecnològiques que poden transformar el model assistencial de salut s’implementin a Catalunya.

Per tal de dur a terme aquest projecte es necessita la visió i la participació dels professionals de la patologia. La Fundació TIC Salut Social aportarà la seva experiència en el desenvolupament i implementació del Sistema d’Imatge Mèdica de Catalunya (SIMDCAT), que actualment ja es troba estès principalment en el camp de la radiologia. I, per la seva part, l’Hospital del Mar és un dels centres catalans amb més experiència en la digitalització d’anatomia patològica.
La Fundació TIC Salut Social aportarà la seva experiència en el desenvolupament i implementació del Sistema d’Imatge Mèdica de Catalunya (SIMDCAT), que actualment ja es troba estès principalment en el camp de la radiologia.

En aquest sentit, el mes de setembre de 2020 l’Hospital i la Fundació TIC Salut Social van establir un conveni de col·laboració perquè el centre pugui aportar el seu know-how i donar suport en la definició, detecció de necessitats i disseny funcional del desenvolupament i validació de la plataforma SIMDCAT-APAT.

El projecte SIMDCAT-APAT es troba actualment en una fase de definició de necessitats i requeriments funcionals i és per això que la Fundació TIC Salut Social ha començat a portar a terme una metodologia per detectar necessitats, que es basa en la realització d’entrevistes a professionals patòlegs, biòlegs i tècnics involucrats en Anatomia Patològica de l’Hospital del Mar. A partir d’aquesta metodologia, la Fundació TIC Salut Social analitzarà els resultats i definirà els requeriments funcionals del SIMDCAT-APAT.

Aquest conveni és el punt de partida per seguir amb el desenvolupament de nous projectes en altres àrees d’interès amb l’Hospital del Mar i amb l’objectiu comú de transformar l’actual model d’atenció sanitària.

Comparteix