Les XIII Jornades RDI TIC Salut Social conclouen amb èxit de participació a Vic

El passat 25 d’abril a Vic, les XIII Jornades RDI TIC Salut Social van reunir un total de 466 assistents combinant el format presencial (215) i en línia (251). Durant tot el dia, el Paranimf de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha estat el punt de confluència de l’ecosistema català dedicat a la innovació tecnològica dels serveis socials i la salut per posar en comú i compartir experiències i aprenentatges.

La jornada ha comptat amb 4 debats per abordar les necessitats de la ciutadania i com resoldre-les de manera eficient amb l’ajuda de la tecnologia. En aquest sentit, Joan Guanyabens, director de la Fundació TIC Salut Social ha remarcat que el procés no és senzill perquè la tecnologia no para de créixer i avançar amb molta velocitat” i ha afegit que aquestes jornades “serveixen per aprendre sobre les experiències i projectes duts a terme i per seguir avançant”.

Construir inclusió amb intel·ligència artificial: desburocratització i humanització en l’atenció a la persona

El tret de sortida a càrrec amb Ramon López de Mántaras, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, fundador i exdirector de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial, ha assentat les bases. Sota el títol de Intel·ligència artificial: mites i realitats ha posat sobre la taula el leitmotiv de la jornada: “la IA ni és artificial, ni és intel·ligència”.

Jesús Delgado, Sílvia Madrid i Montse Solé durant el debat sobre necessitats socials de la ciutadania.

Jesús Delgado, Sílvia Madrid i Montse Solé durant el debat sobre necessitats socials de la ciutadania.

En aquest sentit, durant la tarda s’han presentat 10 projectes relacionats amb aquesta tecnologia aplicada als serveis socials i la salut. Útils per constatar una altra idea del debat: la funció desburocatitzadora de la tecnologia. En aquest sentit, com ha apuntat la directora general de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials, Marta Segura, “hem d’aprofitar els canvis tecnològics per millorar la vida de les persones que hem de cuidar, la de les persones cuidadores i de les professionals”. 

Reviu la jornada en diferit clicant en aquest enllaç.

L’ecosistema d’innovació català

A través de la Càtedra TIC Salut Social, la Fundació TIC Salut Social i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) impulsen les Jornades RDI TIC Salut Social de manera anual. Ho fan amb la col·laboració activa d’entitats de la Catalunya central com Osona Acció Social, Osonament, Fundació Sant Tomàs, Osona Salut Mental, el Consorci Hospitalari de Vic-Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, Fundació Althaia, l’Institut Català de la Salut, EAP Centelles i EAP Vic.

Aquest any s’hi han sumat com a patrocinadores les empreses iN2, Doole Health, Evidenze, NTT Data, Seidor, Minsait i Chiesi. Una participació que il·lustra el compromís del teixit industrial en una triple confluència amb el món assistencial i acadèmic per impulsar la millora de la salut i el benestar de la ciutadania. Aquest és un repte que, segons Jordi Amblàs, director d’Atenció Integrada del Departament de Salut, i co-coordinador de l’Agència Integrada Social i Sanitària “ens dona l’oportunitat de modelar el futur de l’atenció a les persones, i encara que pugui semblar contradictori, de personalitzar i humanitzar aquesta cura des d’una perspectiva més integral i integrada”. I amb aquesta mirada desgrana els quatre reptes on posar el focus: 1) la telemedicina, la salut digital i la internet de les coses; 2) la interoperabilitat i els estàndards de dades; 3) la ciberseguretat i la privadesa de les dades; i 4) l’anàlisi predictiva i l’atenció personalitzada de la mà de la intel·ligència artificial i el Machine Learning.

  • El debat de les XIII Jornades RDI TIC Salut Social ha girat entorn a la idea de construir més inclusió amb la intel·ligència artificial als serveis socials