Les novenes Jornades TIC Salut i Social es consoliden com un espai de coneixement compartit a la Catalunya Central

Autor: TIC Salut Social   /  25 d'octubre de 2019

Les novenes Jornades TIC Salut i Social es consoliden a Vic com un espai de coneixement i de treball compartit entre la UVic-UCC, la Fundació TIC Salut Social, i la xarxa sanitària territorial tant d’atenció primària com hospitalària de la Catalunya Central. Les jornades, que van tenir lloc durant tot el dimecres a l’edifici del Sucre de Vic, van comptar amb més de 230 inscrits i van tractar sobre la realitat virtual aplicada a la salut, posant de manifest que és un tractament que “apodera el pacient a través de la incorporació de la seva mirada”, segons va explicar la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli, durant la cloenda.

Les Jornades van permetre conèixer moltes experiències aplicades en diferents organitzacions del sistema sanitari de Catalunya, així com d’empreses o professionals de l’enginyeria i la tecnologia, i va evidenciar que la realitat virtual ja és eina molt utilitzada en tractaments i atencions sanitàries. Per això, segons Geli “caldrà posar-la a la cartera del sistema sanitari, ja que Catalunya lidera moltes experiències en salut digital, en realitat virtual i augmentada”.

A través de les diferents experiències que ja s’estan aplicant en bona part dels centres hospitalaris de Catalunya i les propostes empresarials enfocades a millorar aquesta tecnologia, les Jornades van apuntar que moltes d’aquestes han de ser vistes com prestacions sanitàries que minimitzen els efectes secundaris i que tenen resultats més eficients. Alguns exemples que es van presentar ahir són l’ús de la realitat virtual en el pre-operatori, especialment en nens, per reduir l’ansietat; la realitat virtual en el tractament de les fòbies, del dolor crònic i de cremats o en les funcions cognitives i de benestar emocional en pacients ingressats a intensius. Pel que fa a la realitat augmentada es va presentar la tecnologia usada per l’empresa SEIDOR per tractar ferides i lesions. També es van donar a conèixer casos en què la realitat virtual serveix per reeducar persones privades de llibertat per delictes d’agressions, maltractaments sexuals i violència.

La inauguració la van fer el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, la secretària general del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Laura Pelay, i el director de la Fundació TIC Salut Social, Josuè Sallent. La UVic-UCC coorganitza les jornades a través de la Càtedra TIC Salut i Social, promoguda per la Fundació TIC Salut Social i la UVic-UCC, vinculada al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), juntament amb la Fundació TIC Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EBA Vic, l’EBA Centelles i la Fundació Althaia. També compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic, la Càtedra de Serveis Socials i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, COPLEFEC, m4Social i la taula d’entitats del tercer sector a Catalunya com a partners estratègics, així com amb la secretaria tècnica de la Fundació d’Osona per a la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES).

Destaca el patrocini de les empreses que hi col·laboren, com l’empresa SEIDOR, patrocinador platinum de la jornada, i empreses com ISERN, Lenovo, Athenea Solutions (MedXat), que també hi participen.

Departament de Comunicació 
Universitat de Vic
Universitat Central de Catalunya