El passat 2 de novembre el Paranimf de la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona va acollir la presentació dels projectes de final del màster en Gestió Integral de Serveis en Atenció Primària, Socials i Hospitalaris GESAPH, impartit per l’Institut de Formació Contínua IL3-UB.
Durant la cloenda, Carles Campuzano, conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, va posar de manifest com “l’atenció social i sanitària integrada i la tecnologia ajuden a oferir millors serveis i gestionar de manera eficient els recursos disponibles“. En aquest sentit, el conseller va explicar com l’atenció integrada i la inversió en tecnologia es presenten com dues eines per donar resposta a un dels grans reptes socials i de país: l’envelliment demogràfic. El conseller de Drets Socials va apuntar el paper clau de la Fundació TIC Salut Social “en el suport al desplegament d’aquestes eines en el moment actual de treball intens”.
La Fundació avança com espai d’innovació tecnològica en el sector social. Actualment el Departament de Drets Socials i la Fundació col·laboren a través de projectes relacionats amb avaluació tecnològica i transformació digital dels Serveis Socials. També en l’acompanyament i l’impuls de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAISS).
Segons Carles Campuzano, l’AGAISS és l’instrument de governança per desplegar el model d’atenció integrada però els veritables protagonistes son els municipis i territoris on s’interrelacionen les persones usuàries, les professionals i els centres assistencials i de cures.
Aquest programa de formació dota a les persones participants dels coneixements i tècniques pròpies de direcció i atenció integrada assistencial, formant i entrenant conjuntament professionals de l’àmbit de la salut, social i comunitari. L’alumnat va exposar el desenvolupament i resultat dels seus projectes finals de màster davant de professionals i experts en l’atenció integrada.
El Dr. Josep Maria Grego, director del Màster GESAPH, va presentar els vuit treballs finals de màster de l’edició 2022-23 i que han tractat sobre diferents àmbits de l’atenció integrada. Projectes que tracten des de la prevenció i detecció precoç de la soledat no desitjada dels pre adolescent fins a programes d’atenció integrada a persones amb diagnòstic de malalties cròniques, passant pel benestar emocional dels cuidadors informals.
L’entrega de premis, a càrrec del conseller de Drets Socials i del director d’estratègia en atenció integrada del Departament de Salut, Jordi Amblàs, va tenir un doble primer premi composat per una dotació de 1500 € i el servei d’acompanyament en escalabilitat del projecte, valorat també en 1500 €. Els projectes guanyadors van ser Respira cuidador i TOSTEMP AMASSA.
TOSTEMP AMASSA, en aranès sempre units, consisteix en un programa d’atenció integrada per a persones amb malalties cròniques i vulnerabilitat social en entorns rurals. Té un component tecnològic basat en una App d’ús sanitari i de detecció de necessitats socials. Consisteix en oferir suport a professionals, cuidadors i usuaris per fer seguiment de la malaltia i la situació social detectant signes i símptomes d’alerta.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email