La protecció de dades en projectes de recerca tanca les 10es Jornades RDI TIC Salut i Social

Autor: Adrià G.Font   /  22 de octubre de 2020

 

El webinar centrat en l’avaluació dels aspectes de Protecció de Dades en projectes de recerca va posar fi al cicle de 4 webinar de les les 10es Jornades R+D+i TIC Salut Social d’enguany, celebrades, com no podia ser d’una altra manera en aquest context, en format remot i que han servit per reflexionar sobre la transformació digital al sistema sanitari i social davant el repte que està suposant la pandèmia de la COVID-19.

En la sessió d’ahir, que va comptar amb pics de seguiment punta de més de 330 espectadors, se n’havien registrat 520 en total, va servir, per una banda, per reflexionar sobre la protecció de dades en projectes de recerca i, alhora, presentar la guia d’avaluació dels aspectes derivats de la normativa de Protecció de Dades en projectes de recerca.

Precisament, aquesta guia, la qual ja està disponible per ser consultada i descarregada, pretén facilitar la tasca d’avaluació per parts del membres dels CEI o CEIm, així com posar en coneixement a promotors i investigadors dels aspectes que ha de contenir la documentació que es presenten en els comitès d’ètica, per tal de respectar i donar compliment a la normativa de protecció de dades.

El debat va servir per posar sobre la taula la necessitat de gestionar els diferents projectes que incorporen eines tecnològiques per a l’obtenció de resultats, com la recerca en salut treball per integrar referències que permetin als investigadors i científics calibrar els paràmetres en què es poden realitzar els seus projectes. Aquestes referències s’estableixen en dos àmbits concrets: l’àmbit de la protecció de dades personals mitjançant l’aplicació de la normativa implantada pel RGPD, la LOPDGDD, i la normativa específica de recerca. I, l’àmbit de l’ètica en la recerca amb la valoració de les causes, efectes i repercussions que la recerca pugui generar.

Precisament, el coneixement dels paràmetres, condicions i límits en què s’ha d’aplicar la protecció de dades i l’ètica a la recerca en salut pot contribuir a minvar les incerteses que la transformació digital pot generar en la ciutadania, aportant confiança en uns processos que ja formen part de la realitat actual.

A continuació està disponible la sessió complerta:

Balanç global molt positiu amb més de 700 espectadors acumulats

Les 10es Jornades RDI TIC Salut i Social han comptat amb una participació de més de 700 persones i una vintena de ponents. Les jornades R+D+I TIC Salut i Social les coorganitza la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a través de la Càtedra TIC Salut Social i la Càtedra Serveis Socials, sota el paraigua del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), i la Fundació TIC Salut Social, i el suport tecnològic de Seidor, que patrocinava l’esdeveniment.

Tal com afirma la coordinadora del Centre en Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli, “La covid-19 ha servit per accelerar la transformació digital dels sectors sanitari i social al servei de les persones, la qual cosa ha evidenciat debats ètics entorn de la percepció dels pacients, de les famílies i dels professionals. També sobre els riscos psicosocials dels professionals”. I opina que “aquest model de jornades en línia ha permès arribar a molts professionals i intentarem extreure’n conclusions per al present i futur”.

Ètica, recerca i protecció de dades

Ahir es va celebrar l’últim dels webinars programats sobre “Ètica, Protecció de Dades i Transformació Digital en l’àmbit de la Recerca” en el qual la directora de la Càtedra de Bioètica de la UVic-UCC – Fundació Grífols, Núria Terribas, la responsable de l’àmbit de la recerca de l’Oficina del Departament de Protecció de Dades  (DPD) de Salut, Míriam Méndez, el director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), Elías Campo, i la responsable de Projectes Normatius i Estudis Jurídics de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Cristina Dietrich, van parlar sobre l’increment dels projectes que incorporen eines tecnològiques per obtenir resultats i com la recerca en salut ha d’integrar referències que permetin als investigadors i científics calibrar els paràmetres en què es poden realitzar els seus projectes.

Concretament es va debatre sobre la necessitat d’optimitzar processos de consentiment pel que fa a les dades de les històries clíniques dels pacients i facilitar així la recollida de dades per als estudis clínics que ho requereixin. Durant la sessió també es va presentar la “Guia d’avaluació dels aspectes derivats de la normativa de Protecció de Dades en projectes de recerca”, que busca facilitar la feina als comitès de recerca que han de tractar amb la normativa ètica als seus projectes d’investigació. La sessió va ser seguida per 293 persones.

L’àmbit d’Atenció primària, l’hospitalari i el social, els altres objectes de debat

El cicle va començar el 23 de setembre amb una sessió sobre la transformació digital en l’àmbit de l’atenció primària, on es van mostrar diversos exemples de recursos TIC aplicats amb èxit a l’atenció primària, sobretot en temps de pandèmia, com ara l’eConsulta, Interactive Clinics, EcoAP o Infermera Virtual.

La següent sessió, dedicada a la transformació digital en l’atenció hospitalària, va tractar de com s’han implementat noves maneres de treballar, com ara la telemedicina, que s’ha hagut de generalitzar, per tal que els professionals sanitaris puguin interactuar a distància sense haver de reduir el ritme de visites. Alguns d’aquests exemples són l’aplicació per mòbil d’Althaia o els sistemes de suport a la decisió aplicats als radiodiagnòstics, com ESR-iGuide, utilitzat pel Consorci Hospitalari de Vic.

En la tercera sessió, dedicada als serveis socials i a l’ús de les eines digitals, es va tractar el rol de la tecnologia en el procés d’adaptació que han patit els serveis d’atenció social, proveïts majoritàriament per l’administració i entitats del tercer sector per mantenir-se com a serveis essencials.

El programa de les Jornades s’adreçava a professionals i investigadors de diferents disciplines (salut, social, tecnologia, empresa…) motivats pels àmbits de les TIC, Salut i Social, a emprenedors i a empreses d’aquests mateixos sectors, a CEO i tècnics d’entitats assistencials i a estudiants, tant universitaris com de batxillerat i cicles formatius.

A més de la UVic-UCC i la Fundació TIC Salut Social, les jornades comptaven amb el suport del Consorci Hospitalari de Vic, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EBA Vic, l’EBA Centelles, Fundació Althaia i FORES.