La Infermera Virtual aposta pels vídeoconsells de salut per fer més accessibles els continguts als usuaris

Autor: Adrià G.Font   /  7 d'octubre de 2013

El portal web Infermera Virtual, que el passat mes de maig va estrenar nova imatge, és un recurs 2.0 per a la promoció i educació per a la salut, per avançar-se a la prevenció de la malaltia i alhora és un instrument de treball i de prescripció de consells a la xarxa per a tots els professionals de la salut. Ara l’equip del COIB ha apostat per incloure al web un espai de vídeos d’elaboració pròpia amb consells de salut, en una profitosa primera experiència de col·laboració entre una facultat i el col·legi professional.

La Delegació Comarcal del COIB del Maresme ha proporcionat l’assessorament necessari en matèria d’infermeria a l’equip de rodatge. Segons Laura Curell, delegada comarcal del COIB al Maresme, “els audiovisuals ens permeten a les infermeres desenvolupar una extensió de la nostra tasca ja que fan més fàcils d’entendre les explicacions complexes. A més, es poden consultar des de qualsevol ordinador en qualsevol moment”.

“Puc dir que tot l’equip ha gaudit de l’experiència de treballar conjuntament i donar suport a un alumne en el seu Treball Final de Grau”, explica Gisel Fontanet, directora del projecte Infermera Virtual. De fet, els continguts de la Infermera Virtual s’elaboren sempre de manera col·laborativa i estan subjectes a un equip revisor i a adaptacions constants.

Oleguer Rocafull, membre de la primera promoció d’estudiants que finalitzen el Grau en Mitjans Audiovisuals del Tecnocampus, reflexiona sobre el repte de fer vídeos sobre salut: “cal aconseguir que s’entengui bé el missatge. En una qüestió tan delicada, és necessari que tot quedi molt clar i que el vídeo no generi dubtes o provoqui associacions equivocades”.

Els vídeoconsells d’Infermera Virtual fruit d’aquest conveni són els següents:

  • Càncer i exercici físic

  • Higiene contra les llagues bucals

  • Alimentació contra les llagues bucals

  • Consells de descans per a les persones amb càncer

  • Control del dolor amb la respiració.

Pròximament està prevista la publicació de nous vídeos d’aquesta sèrie. El projecte tindrà continuïtat amb la incorporació d’un nou estudiant del Grau en Mitjans Audiovisuals del Tecnocampus Mataró al projecte Infermera Virtual durant el curs 2013/2014.

“Valorem molt positivament el grau d’implicació de l’alumne i la dedicació a l’hora d’elaborar el material audiovisual. L’esforç que ha suposat la tutorització d’aquesta tasca s’ha vist àmpliament recompensat pels magnífics resultats”, comenta Gisel Fontanet de l’experiència. “Els vídeos han tingut molt bona rebuda, així com la col·laboració entre una facultat i un col·legi professional, en aquest cas el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona. De ben segur que s’obriran noves línies i oportunitats de col·laboració. Si més no, així ho desitgem”, assegura la responsable del projecte.

L’Hospital de Mataró també ha tingut un paper destacat en l’elaboració dels primers continguts en format audiovisual d’Infermera Virtual, ja que va cedir les instal·lacions per enregistrar els vídeos. Arran de la col·laboració, el Consorci Sanitari del Maresme ha signat un acord oficial amb el COIB per incorporar la Infermera Virtual com a eina de prescripció de consells i hàbits de vida saludable pels 1.500 professionals sanitaris que hi treballen.

 

Més informació

Gisel Fontanet. La Infermera virtual: un actiu per a la salut. bepSalut, Càtedra de Promoció de la Salut, Universitat de Girona, núm. 4, setembre de 2013 [accés: 2 d’octubre de 2013]. Disponible a: http://www.udg.edu/catedres/PromociodelaSalut/Butlleti/…