La Fundació TIC Salut Social modera un workshop sobre interoperabilitat al HIMSS

Autor: Ariadna Rius   /  30 de maig de 2018

Aquesta setmana, del 27 al 29 de maig, s’han celebrat els congressos internacionals HIMSS Europe 2018 i Health 2.0 a Sitges (Barcelona) i als quals ha participat la Fundació TIC Salut Social. L’Ariadna Rius, responsable de l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació, va moderar una sessió sobre interoperabilitat dins el HIMSS, anomenada “Interoperability – What’s taking so long”. El workshop tenia per objectiu debatre sobre les dificultats encara existents per assolir una interoperabilitat completa, tant a nivell regional com transfronterer.

La sessió és va organitzar en dues parts: un debat i un treball més reduït en taules temàtiques. La primera part va comentar amb la participació de Nicky Hekster (IBM Watson), Gürhan Zincircioğlu (CIO, Tyre, Turkey), Michiel Sprenger (Nictiz, The Netherlands), Charles Parisot (IHE Europe), Javier Quiles (SERGAS), David Hancock (InterSystem) i Petra Wilson (Health Connect Partners /FTI Consulting). Al debat  es va presentar el concepte d’interoperabilitat, amb les seves diferents dimensions, es va comentar l’estat actual de cada regió participant i es van destacar diversos reptes que encara no s’han assolit.

A la segona part, els assistents es van organitzar en 6 taules temàtiques, en les que es va fer èmfasi en la necessitat d’alinear tots els stakeholders amb una visió comú; en el fet que actualment són les capes semàntica i legal les que més reptes presenten; o en l’encara actualment existent distància entre el món assistencial i el TIC.

També es va destacar la importància de treballar per casos d’ús, reutilitzant solucions existents mitjançant estàndards internacionals i compartint i reutilitzant-ne el coneixement, el que només es pot aconseguir formant part de les organitzacions internacionals d’estàndards.

Entre les conclusiones del debat, destaca la necessitat d’alinear tots els stakeholders amb una visió comú, de treballar amb les organitzacions internacionals d’estàndards per poder accedir a coneixement i casos d’ús ja existents, i el repte que representen actualment les capes semàntica i legal de la interoperabilitat.

  • El workshop tenia com a objetiu debatre sobre les dificultats encara existents per aconseguir una interoperabilitat complerta en el sector salut.