La Fundació TIC Salut Social acull sessions d’intercanvi entre Catalunya i Suècia sobre gestió i bones pràctiques dels serveis assistencials

Entre els dies 12 i 14 de novembre la Fundació TIC Salut Social ha acollit diferents sessions de treball amb una delegació del sistema de salut suec, la Swedish Association of Local Authorities and Regions, i els representants del Sistema de Salut i el Departament de Drests Socials i Inclusió.

Aquest intercanvi de bones pràctiques en la gestió i desplegament de polítiques sanitàries es realitza en el marc del TAIEX. De l’acrònim anglès Technical Assistance and Information Exchange. Una eina de la Comissió Europea per a la construcció institucional i transferència de coneixement dels sectors públic dels diferents Estats Membres de la Unió Europea.

Mirada estratègica i desplegament tecnològic a Catalunya

Durant tres dies de treball, Catalunya ha presentat la visió 360 en gestió dels sistemes de català de salut i social. Des dels reptes, polítiques i planificació estratègica, fins al desplegament funcional i tecnològic. Catalunya ha presentat les estratègies en atenció integrada, salut digital i protecció de dades de salut i com la transformació digital ofereix resultat en la optimització dels serveis vinculats a tecnologia. Diferents representants del Servei Català de la Salut com Jordi Piera; de l’Institut Català de la Salut, com Oscar Solans; del Departament de Salut com Mercè Armelles, Joan Carles Contel, Núria Nadal o Anna Forcada; o del Departament de Drets Socials i Inclusió, com Rosa Fumàs, han liderat aquestes sessions.

La Fundació TIC Salut Social ha coordinat el programa i visita de la delegació sueca i ha presentat línies de treball tecnològica clau per al sistema català com el Programa Salut/ IA, amb Susanna Aussó; les polítiques sobre actius digitals per a la ciutadania i el desplegament de la mHealth al sistema de salut, amb Carme Pratdepàdua. També ha presentat l’estratègia sobre protecció de dades centralitzada en l’Oficina del Delegat de Protecció de dades en Salut, amb Rafael Guerrero.

La delegació de l’administració sueca, integrada per un total de dotze representants, ha abastat rangs de comandament directius especialitzats en digitalització, anàlisi de dades, integració i arquitectura de sistemes d’informació, finances i responsables tecnològics. Entre les seves conclusions destaquen positivament el fet d’haver participat en una experiència d’intercanvi molt enriquidora. Aquesta nova perspectiva li “és útil per a Suècia per enmirallar-se amb Catalunya en aspectes com el Programa Salut/ IA, el procés de digitalització de drets socials i l’antenció integrada”. Una visita que estableix les bases de futures col·laboracions entre els dos països.

Funcions del TAIEX

Amb l’objectiu de generar treball en xarxa i donar suport als processos de reforma a tot el món, TAIEX és un instrument vehiculat des de 2020 a través de la Direcció General de Partenariats Internacionals (INTPA). Enforteix les polítiques nacionals dels països i les regions sòcies i dona suport a la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Ofereix suport tècnic a curt termini a institucions públiques mitjançant accions que inclouen desplegament de tallers presentats pels experts dels Estats Membres, sessions de networking i la mobilització de delegacions dels experts convidats.

 

 

  • Catalunya ha presentat una visió 360 sobre la gestió dels sistemes de català de salut i social. Des dels reptes, polítiques i planificació estratègica, fins al desplegament funcional i tecnològic