Ja disponible el nou mapa de competències digitals per a professionals de la salut

mapa competències digitals per a professionals de la salut

El projecte COMPDIG-Salut ha publicat una nova versió del Mapa de competències digitals específic per a professionals de professions sanitàries. El nou document és una actualització del primer mapa de competències, publicat l’any 2021, i es basa en l’anàlisi de marcs de competències digitals d’altres regions i/o àmbits i els resultats obtinguts en els darrers estudis elaborats en el marc del projecte.

Tal com apunta la coordinadora de COMPDIG-Salut i responsable de Formació i Imatge Mèdica de la Fundació TIC Salut Social, Elisenda Reixach, “el mapa defineix les competències digitals a assolir per poder fer un ús de les TIC que sigui efectiu, crític, i responsable”. Així mateix, afegeix, “és el punt de partida per elaborar continguts formatius adequats per capacitar professionals sanitaris”.

Com a principal novetat, el mapa inclou la competència de Ciberseguretat, que identifica la necessitat que el/la professional de la salut sigui capaç d’identificar potencials amenaces externes als sistemes tecnològics, i de prendre mesures per protegir-se d’atacs, intrusions o infeccions que esdevenen a la xarxa, o de trobar ajuda per incorporar mesures de protecció.

Àrees i competències digitals en salut

El mapa inclou un total d’11 competències digitals específiques per a professionals de la salut, estructurades en quatre àrees: gestió i anàlisi, comunicació i col·laboració, consciència digital i desenvolupament professional. A continuació, enumerem les competències, distribuïdes en les seves àrees corresponents:

Àrea de gestió i anàlisi:

  • Gestió de dades: gestiona dades i informació sanitària i social, en qualsevol de les seves fases i provinent de diferents fonts d’informació i formats.
  • Anàlisi de dades: analitza i interpreta dades i conjunts d’aquestes amb l’ajuda d’algorismes, intel·ligència artificial i dades massives digitals.

Àrea de comunicació i col·laboració:

  • Comunicació: fomenta la comunicació, la interacció i l’intercanvi d’informació i dades sanitàries i socials a través d’eines digitals i adaptades als diferents actors implicats.
  • Col·laboració: potencia i promou la col·laboració en xarxa entre els diferents actors amb objectius i finalitats compartides.
  • Continguts digitals: crea, publica i comparteix continguts digitals relacionats amb la salut, valorant el context i el canal més apropiat i atenent a l’objectiu i les persones destinatàries.

Àrea de consciència digital:

  • Protecció de dades: assegura el compliment dels protocols, marcs reguladors i normativa sobre privacitat, confidencialitat i protecció de la informació i dades sanitàries i socials.
  • Ètica, civisme i benestar digital: aplica principis ètics, criteris de civisme i sap fer un ús responsable i saludable de les tecnologies digitals, de manera conscient i equilibrada, evitant les possibles conseqüències de l’ús excessiu o inadequat.
  • Ciberseguretat: es protegeix de les amenaces externes derivades de les tecnologies digitals i el seu ús.

Àrea de desenvolupament professional:

  • Autonomia digital i resolució de problemes tècnics: es forma i s’actualitza constantment en salut digital.
  • Identitat digital: gestiona la seva identitat digital professional i vetlla per una reputació digital òptima.
  • Transformació digital: participa i promou la transformació digital en l’àmbit de la salut.

Prova pilot

El passat mes de juny, el projecte va realitzar una prova pilot per avaluar la primera formació elaborada de la competència d’Ètica, civisme i benestar digital. Al pilot hi van participar 16 professionals sanitaris principalment de la xarxa Xiscat i 14 gestors de formació. Els resultats, que estaran disponibles a partir del setembre, permetran obtenir indicadors sobre l’efectivitat del material formatiu desenvolupat i conèixer la percepció dels participants.

Sobre el projecte COMPDIG-Salut

El projecte COMPDIG-Salut està impulsat per la Fundació TIC Salut Social, el Departament de Salut i el Departament d’Empresa, i s’emmarca en el repte 4 del Fòrum de Diàleg Professional. L’objectiu del repte és millorar les competències TIC dels professionals de la salut, avançar en un ús de les TIC que afavoreixi una atenció més personal i en el disseny de serveis d’atenció no presencial.

L’actualització del mapa ha estat possible gràcies a les entitats impulsores del projecte i el finançament rebut a través del Technical Support Instrument de la Unió Europea, la participació de l’empresa NTT Data i la Universitat Oberta de Catalunya.

L’actualització del mapa s’ha realitzat degut als resultats obtinguts prèviament en diferents estudis tals com l’Estudi exploratori del nivell de competències digitals dels professionals de salut, el Pilotatge del Model d’Avaluació de Competències Digitals en Salut, i l’article ‘Measuring the Digital Skills of Catalan Health Care Professionals as a Key Step Toward a Strategic Training Plan: Digital Competence Test Validation Study’ publicat a la revista científica JMIR.

Més informació:

  • El projecte COMPDIG-Salut, coordinat des de la Fundació, ha actualitzat l’última versió del mapa, incloent una nova competència i modificant-ne algunes de les anteriors.