Ja disponible a YouTube la conferència d’openEHR: 'No time to waste, building the lifelong, patient-centric EHR'

Més de 250 persones expertes i professionals d’arreu del món interessades en openEHR van assistir el passat 6 de juny a la conferència internacional ‘openEHR – No time to waste: building the lifelong, patient-centric EHR’. L’acte es va celebrar al paranimf de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, i va ser coorganitzat per la Fundació openEHR, l’Àrea de Sistemes de la Informació del Servei Català de la Salut i la Fundació TIC Salut Social. 

OpenEHR és l’estàndard d’interoperabilitat escollit per definir el model d’informació clínica del futur de la sanitat catalana, tal com va explicar el Director de Sistemes de la Informació del Servei Català de la Salut, Pol Pérez Sust, a la benvinguda de la jornada. “Volem donar un pas endavant cap a la interoperabilitat semàntica (…), amb l’objectiu final de construir una història clínica longitudinal per a tota la ciutadania de Catalunya”, va assegurar Pérez, després de remarcar que totes les licitacions que surtin a partir d’ara aniran en aquesta direcció, cap a un model de dades sanitàries centrat en els i les pacients.  

A la benvinguda també va participar Xavier Pastor, excap d’Informàtica Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona, tot insistint que “és necessari incloure al currículum mèdic noves competències per incorporar aquestes noves tecnologies a la pràctica clínica” i fer així que el personal assistencial pugui interpretar-ne els resultats i possibilitats que ofereixen, i comunicar-ho als i les pacients.  

La conferència inaugural va anar a càrrec de Rachel Dunscombe, copresidenta d’openEHR i consultora en cap d’indústria a Dedalus. Per a Dunscombe, la tercera generació d’EHR suposa un salt d’un model en el qual les dades són utilitzades de forma tàctica, cap a un altre, preparat per a l’era de la intel·ligència artificial, en el qual les dades siguin emprades de forma estratègica al llarg de les properes dècades i considerades un actiu financer. Però abans, va explicar que caldrà eliminar variacions injustificades de les dades per aconseguir sistemes més segurs i eficients, i centrar el model en la personalització, la participació ciutadana i una atenció sanitària més propera als domicilis de les persones pacients. 

Al llarg de la jornada també es van compartir experiències sobre l’ús, reptes i oportunitats d’openEHR als sistemes públics de salut d’Escòcia, Catalunya, Espanya, els Països Baixos, Noruega, Finlàndia i Suècia, entre d’altres, i es va compartir la visió de la indústria. Podeu seguir totes les ponències i taules rodones en aquest enllaç:  

A l’última sessió de la conferència, el Director de l’Oficina d’Estratègia de Salut Digital del Servei Català de la Salut, Jordi Piera, va presentar un projecte finançat amb fons Next Generation que està coliderant amb representants de Catalunya, Andalusia i Astúries per replantejar el model d’informació sanitària espanyol, centrant-se sobre tot en la història clínica electrònica. I va concloure amb una recepta perquè els assistents sàpiguen com poden convèncer el seu ecosistema de la necessitat d’avançar en la interoperabilitat semàntica: cal un sistema madur, un lideratge ferm, involucrar totes les parts implicades, tenir clar quins són els problemes que es volen resoldre, i finalment, ser valents! 

La conferència va ser patrocinada per Better, Vitagroup, Dedalus, MongoDB, Ocean Health Systems, Veratech, IN2, T-Systems i View Next.  

Més informació

  • OpenEHR és l’estàndard d’interoperabilitat escollit per definir el model d’informació clínica del futur de la sanitat catalana.