Imaginant 2029: copsant el futur de la salut i el benestar social de la pròxima dècada

Autor: Adrià G.Font   /  9 de desembre de 2019

El dies 3 i 4 de desembre d’enguany 120 professionals experts de la salut, del benestar i de les tecnologies digitals es van reunir al recinte del CaixaFòrum a la ciutat de Barcelona. El tema central del simposi va ser ‘Imaginar 2029: copsant el futur de la salut i el benestar social de la pròxima dècada’, tenint en compte qüestions com l’IA, les dades compartides de salut o l’autogestió entre d’altres.

El Simposi de dos dies va permetre aprofundir en l’estat actual d’aquestes matèries per avançar-se a les necessitats dels pròxims anys.

IA i l’horitzó 2029

El primer dia, centrat en IA, va servir per posar en context la història recent de la medicina des del s.XIX i veure’n la seva evolució fins a l’actual eHealth i entendre l’eclosió de les smartcities i la configuració de les comunitats que configuraran la societat del futur més proper.

Els debats entre els membres de l’audiència -provinents de Catalunya, Finlàndia, Israel, Països Baixos, Noruega, Portugal, i Escòcia- van girar entorn a les oportunitats d’un treball professional més eficient i sostenible recolzat per IA i focalitzades actualment en disciplines com la dermatologia, malalties contagioses i obstetrícies. A l’ordre del dia de l’agenda també hi figurava la cura social recolzada per la robòtica orientada a resoldre la necessitat de millorar aspectes com la igualtat d’oportunitats, equitat i accessibilitat.

Fairness, la tecnologia en termes socials

El 4 de desembre, les qüestions claus van ser com les professionals i pacients podem beneficiar-se de l’economia de les dades d’una manera justa. Un equip finlandès coordinat per SITRA, institució capdavantera en innovació de Finlàndia, va protagonitzar els debats del dia. Els Països Baixos també van mostrar fins a quin punt aposten per aquestes línies d’acció.

Les presentacions van abastar tecnologies diverses i el que han d’oferir, però també van considerar allò social, la part econòmica i els reptes ètics que afronten els europeus del present.

Tres tallers amb el suport de la Unió Europea

Per treballar en un pla més operatiu els assumptes teòrics exposats i encaminar les regions europees en la direcció de la salut i el benestar futur es van organitzar tres tallers. InteropEHRate va tractar de manera significativa la qüestió de les dades, la seva interoperabilitat i com això pot servir per empoderar i potenciar l’autogestió de les persones. Digital Health Europe va fer una pluja d’idees juntament amb més de 30 assistents, i amb el suport del Mentimeter per realitzar enquestes a temps real, per mostrar com poden ser utilitzades les dades, sobretot enfocant-ne l’ús a propòsits de recerca.

Salut i benestar social, les necessitats que cal considerar a l’hora de planificar

Segons va concloure la Consellera de Salut, Alba Vergés, “fixem-nos en les necessitats de la gent per tenir una salut millor en els pròxims deu anys. Per tenir una tecnologia útil i propera a les persones cal fer possible els canvis oportuns perquè facilitar la presa de decisions a la ciutadania”.

 

Grups de treball relacionat:

A1 Adherence to prescription, A2 Falls prevention, A3 Lifespan Health Promotion & Prevention of Age Related Frailty and Disease, B3 Integrated care, C2 Independent living solutions, D4 Age friendly environments.

  • Com a membres d'EHTEL i amb el suport d'aquesta xarxa de professionals internacionals, Tic Salut Social, acull un conjunt d'idees que projecten el futur de la salut digital.