El projecte i2X -Implementacions Intel·ligents del Format Europeu d’Intercanvi de Registres Sanitaris Electrònics (EEHRxF)-, finançat pel Programa Digital Europe, va començar l’1 d’abril passat. Coordinat per Henrique Martins, ex president de la Xarxa d’eHealth, i l’equip de UpHill, i2X és una iniciativa que contribueix als objectius del Programa Digital Europe, s’alinea amb l’estratègia del Mercat Únic Digital i dóna suport a les ambicions de la Dècada Digital 2030. Un dels pilars d’aquest projecte és el Format Europeu d’Intercanvi d’Històries Clíniques Electròniques (EEHRxF) o també conegut com a Format-X, un element clau de la recentment aprovada regulació de l’Espai Europeu de Dades de Salut. Aquest format és important tant per a l’ús primari de dades de salut (suport a l’atenció sanitària individualitzada) com per a l’ús secundari (polítiques, recerca, innovació). i2X pretén demostrar com la implementació de l’EEHRxF, suportada per solucions TIC que millorin l’experiència de l’usuari, pot impulsar un canvi real en els sistemes sanitaris europeus en termes col·laboratius i transfronterers.
L’objectiu principal del projecte és demostrar una adopció sostenible i real del Format-X en les cinc categories prioritàries de dades i a través de més de 35 hospitals distribuïts entre 10 Estats membres de la UE. Aquests hospitals provaran com l’EEHRxF millora les rutes assistencials i fomenta l’eficiència i l’equitat dels sistemes sanitaris. El projecte generarà coneixement pràctic i establirà una guia per ajudar a accelerar l’adopció del format a tota Europa promovent l’alineació dels estàndards d’interoperabilitat de la UE (OpenEHR) entre les organitzacions dels sistemes d’atenció sanitària.
Per això desplega eines digitals avançades que facilitin el treball diari dels professionals, proporcionant evidències, recomanacions de polítiques i orientació tècnica. Això suposa una oportunitat per expandir aquesta adopció tecnològica.
Alguns dels reptes abordats per i2X són les bretxes d’interoperabilitat i la resistència a la transició digital. Per això, el projecte es centra en demostrar els beneficis reals per als pacients i ciutadans, millorar l’eficiència del sistema, reduir costos i proporcionar recomanacions pràctiques per a una implementació exitosa de l’EEHRxF.
El projecte suposa la continuïtat en la implementació de solucions innovadores dels serveis MyHealth@EU. Es basa en resultats previs d’iniciatives paral·leles a la UE com els projectes Xt-EHR, XpanDH i xShare.
En aquest sentit, i2X representa el compromís per millorar l’experiència dels professionals i dels pacients, i generar sinergies entre la indústria i les institucions públiques oferint un espai segur i estructurat per a l’adopció d’innovació en entorns clínics.
El consorci d’aquest projecte està integrat per 12 Estats membre de la UE, incloent Bèlgica, Xipre, República Txeca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal i Espanya. En representació d’aquest últim, el Sistema de Salut de Catalunya aporta el seu coneixement i experiència a través de la Fundació TIC Salut Social i d’iSalus, empresa amb el rol de soci tecnològic per facilitar la implementació a Espanya. D’aquesta manera, TIC Salut Social facilitarà el desplegament a través de 3 hospitals públics i 2 centres sanitaris privats.
En suma, s’espera que al voltant de 1200 professionals sanitaris formin part d’aquest procés vinculat a i2X i que prop de 3 milions de ciutadans europeus es beneficiïn de manera directa dels seus resultats.
L’impacte esperat és d’un 80% de millora en la disponibilitat de dades de salut electròniques, estructurades i d’alta qualitat, tant a nivell nacional com transfronterer. Es preveu un increment en l’accés dels pacients a les seves dades de salut i en la seva portabilitat d’un 75%. Per això, i2X representa un pas endavant cap a una salut digital unificada a Europa, on les dades de salut estructurades i interoperables empoderen els pacients, donen suport als professionals i milloren els resultats de salut per a tothom.
Subscriu-te i rep cada mes novetats i notícies al teu email