Entrevista: “La meva experiència a l’Àrea d’Intel·ligència Artificial està sent molt enriquidora i estic aprenent coses increïbles”

La Vaneza Gómez va arribar de Bogotà (Colòmbia) a Barcelona fa un any i mig, després de guanyar una beca per acabar els seus estudis de grau a la Universitat Politècnica de Catalunya i graduar-se en Enginyeria Biomèdica. Ara, amb 23 anys, acaba de presentar amb èxit el seu Treball de Final Grau, en el qual ha aportat el coneixement adquirit durant les seves pràctiques i feina actual a l’Àrea d’Intel·ligència Artificial de la Fundació TIC Salut Social. 

Per què vas decidir estudiar Enginyeria Biomèdica?  

Perquè és una carrera que s’adequava molt a totes les meves preferències: matemàtiques, ciències exactes i ciències humanes, mecànica i medicina. És una mica tot el que vull aprendre a la meva vida! Per la mateixa carrera m’he graduat de tres universitats: la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona, i la Universitat del Rosario i l’Escuela Colombiana d’Enginyeria Julio Garavito a Bogotà, Colòmbia. 

En què ha consistit el teu treball de final de grau?  

El meu treball ha consistit en la Generació de Senyals d’Electroencefalografia (EEG) sintètica per a l’entrenament de models d’aprenentatge automàtic en la detecció de la malaltia de Parkinson. Vaig escollir aquest tema perquè l’anàlisi i processament de senyals i imatges mèdiques és una àrea que m’ha agradat moltíssim al llarg del meu grau, i durant les pràctiques a la Fundació TIC Salut Social vaig treballar també amb dades sintètiques i volia aprofundir més sobre aquest tema. 

I quines són les conclusions del treball? 

 En el meu treball he aconseguit generar senyals d’EEG sintètiques que són una representació vàlida de les senyals reals tant per a pacients “control” com per a pacients amb la malaltia de Parkinson. També he aconseguit entrenar un model de Machine Learning  per a la detecció de la malaltia a partir de les senyals EEG amb una precisió del 97,88% en senyals reals i del 84% en senyals sintètiques. Aquests resultats no haguessin estat possible sense els coneixements de dades sintètiques i aprenentatge automàtic que vaig adquirir durant les pràctiques i el suport dels meus tutors de tesi a la Fundació TIC Salut Social, la Susanna Aussó i el Didier Domínguez. 

Quina és la teva tasca actual a la Fundació TIC Salut Social i com valores la teva experiència?  

La meva tasca actual continua dirigida cap a la creació de dades mèdiques sintètiques tabulars i relacionals, a tractar de millorar aquestes tècniques i a provar eines noves. La meva experiència a l’Àrea d’Intel·ligència Artificial està sent molt enriquidora i estic aprenent coses increïbles! 

En quina àrea t’agradaria especialitzar-te o seguir treballant en el futur?  

En el futur m’agradaria continuar treballant en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial aplicada a la salut per donar solucions computacionals òptimes als equips de professionals i investigadors de la salut.  

  • El seu Treball de Final de Grau ha consistit en la Generació de Senyals d’Electroencefalografia (EEG) sintètica per a l’entrenament de models d’aprenentatge automàtic en la detecció de la malaltia de Parkinson.