El VIII Congrés Internacional de Privacitat aborda els tractaments de dades de recerca en salut

L’Associació Professional Espanyola de Privacitat (APEP) va celebrar els dies 16 i 17 de juny a Madrid el VIII Congrés Internacional de Privacitat; un punt de trobada anual de referència per a professionals del sector, representants d’autoritats nacionals i europees, i associacions col·laboradores internacionals.

Lluís Sabaté, tècnic de l’Oficina del Delegat de Protecció de Dades de la Fundació TIC Salut Social, va participar en una taula rodona sobre tractaments de dades de recerca en salut, juntament amb experts en la matèria com Jesús Rubí de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, Ricard Martínez de la Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft – Universitat de València, Julián Isla de la Fundación 29 de Febrero, Joaquín Cañada de la Generalitat Valenciana, i Eduard Blasi, vicepresident 3r de l’APEP, que va exercir de moderador.

Sabaté va compartir que durant la pandèmia de la COVID-19 hi ha hagut “una allau de propostes d’investigació i innovació” basades en tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data, la biometria i la realitat virtual, així com un ampli desenvolupament de dispositius i aplicacions de salut, “que requereixen de respostes jurídiques pel que fa a les implicacions de la normativa de protecció de dades”.

A la sessió també es van tractar aspectes com la utilització de tecnologies emergents en l’àmbit de la salut i la reutilització de la informació sanitària, i es va fer especial èmfasi a la recent regulació europea i al Codi de Conducta de Farmaindústria aprovat recentment per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. D’una banda, respecte a la reutilització de dades sanitàries, Sabaté va explicar el Programa d’analítica de dades per a la investigació i la innovació en salut que té a disposició la comunitat científica a Catalunya i les peticions d’accés realitzades durant la pandèmia. D’altra banda, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va anunciar que estan treballant en l’elaboració d’unes directrius pels comitès d’ètica d’investigació clínica per tal d’avaluar projectes de recerca que utilitzin tecnologies emergents.

Finalment, els ponents van comentar la recent regulació europea aprovada, com la Data Governance Act i l’European Health Data Space.

Altres temes abordats al congrés

A més del tractament de dades de recerca en salut, al congrés també es van abordar els futurs reptes de la privacitat, i tendències i qüestions d’actualitat com les claus per a l’exercici de Delegat de Protecció de Dades (DPD), la ponderació de drets en tractataments basats en interés legítim, i les darreres sancions i jurisprudència destacada en el Reglament General de Protecció de Dades (RGDP).

Després de dos anys sense celebrar-se presencialment, aquesta 8a edició ha permès tornar a aplegar físicament a professionals de l’àmbit de la protecció de dades i als membres de l’Associació.

  • Lluís Sabaté, tècnic de l’Oficina del Delegat de Protecció de Dades de la Fundació TIC Salut Social, va participar en una taula rodona sobre tractaments de dades de recerca en salut