L'ús de la IA a electrocardiogrames podria reduir un 40% les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca

El consorci del projecte d’innovació FAITHFUL, liderat per la startup espanyola Idoven, gràcies al suport d’EIT Health, acaba de posar en marxa el desenvolupament d’una solució tecnològica que pretén prevenir 4 de cada 10 hospitalitzacions per insuficiència cardíaca a Europa. La Fundació TIC Salut Social és una de les entitats que forma part d’aquest nou consorci, finançat amb 1,7 milions d’euros fins a finals del 2025.

El projecte es basa en la utilització d’algorismes avançats i intel·ligència artificial aplicats a electrocardiogrames (ECG) per detectar signes primerencs d’insuficiència cardíaca a l’Atenció Primària. Aquest innovador enfocament proporciona una puntuació sobre la malaltia a partir dels resultats de l’ECG. Per això, ofereix als metges dels centres de salut informació crucial per prendre decisions informades sobre el tractament i la gestió dels pacients, i els permet referir-los abans al cardiòleg.

El projecte reclutarà més de 2.500 pacients europeus amb factors de risc associats a la insuficiència cardíaca per demostrar la fiabilitat del seu algorisme en la detecció primerenca de descompensacions causades per aquesta malaltia.

La insuficiència cardíaca lidera els ingressos hospitalaris

La insuficiència cardíaca afecta a Espanya 770.000 persones1 i més de 15 milions a Europa2. A més, és la primera causa d’hospitalització de més de 65 anys i de reingressos hospitalaris no programats3. Així mateix, estudis apunten que les hospitalitzacions per insuficiència cardíaca augmentaran un 50% els propers 25 anys4, a causa principalment de l’envelliment progressiu de la població i a una creixent prevalença de factors de risc cardiovascular, com són la hipertensió, la diabetis, la hipercolesterolèmia o l’obesitat, entre d’altres.

El Dr. Manuel Marina Breysse, cardiòleg i CEO d’Idoven, explica que “Aquest projecte té el potencial de transformar radicalment la manera com es diagnostica i gestiona la insuficiència cardíaca”. Aquesta malaltia representa un cost enorme per als sistemes de salut per la seva dificultat per ser diagnosticada abans que es manifesti. “A més, volem contribuir així a la sostenibilitat del sistema sanitari, millorant la salut i qualitat de vida de la població”, afegeix.

Sota el lideratge d’Idoven, el consorci de FAITHFUL està format per destacades organitzacions de salut, incloent AstraZeneca España, el Servei Madrileny de Salut (SERMAS), la Fundació per a la Recerca Biomèdica de l’Hospital 12 d’Octubre, la Fundació per a la Recerca Biomèdica de l’Hospital Gregorio Marañón, la Fundació per a la Recerca i Innovació Biosanitària d’Atenció Primària, l’Institut Català de la Salut, l’Institut Karolinska, el Region Stockholm, i el MADoPA Health Insurance Fund.

A més, FAITHFUL compta amb la col·laboració de diversos socis externs clau, incloent-hi la Fundació Institut d’Investigació Marquès de Valdecilla (Idival), la Fundació de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Fundació ICOMEM) i la Fundació TIC Salut Social.

Paper de la Fundació TIC Salut Social al projecte

La Fundació TIC Salut Social aportarà la seva experiència en la comprensió de les complexitats dels sistemes sanitaris públics a l’hora d’integrar noves tecnologies i processos en els marcs sanitaris establerts. Per això, ajudarà a desenvolupar plans d’escalabilitat realistes, avaluant la viabilitat d’escalar solucions sota una visió sistèmica.

Així mateix, com a soci estratègic del projecte FAITHFUL, forjarà col·laboracions amb les parts interessades, inclòs el Departament de Salut de Catalunya. Aquesta associació garantirà l’alineament amb objectius més amplis de salut i marcs reguladors, millorant l’eficàcia i la sostenibilitat del projecte.

Referències

(1) Sicras-Mainar, A., Sicras-Navarro, A., Palacios, B., Varela, L., & Delgado, J. F. (2020). Epidemiología y tratamiento de la insuficiencia cardiaca en España: estudio PATHWAYS-HF. Revista Española de Cardiología. Published. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2020.09.014

(2) Heart Failure Policy Network. Heart Failure Policy and Practice in Europe. London: HFPN; 2020. Available at: http://www.healthpolicypartnership.com/app/uploads/Heart-failure-policy-and-practice-in-Europe.pdf

(3) ¿Qué es la insuficiencia cardíaca? (2021, 8 febrero). Heart Failure Matters. https://www.heartfailurematters.org/es/ conocer-la-insuficiencia-cardiaca/que-es-la-insuficiencia-cardiaca/

(4) Cowie, M. R., Anker, S. D., Cleland, J. G. F., Felker, G. M., Filippatos, G., Jaarsma, T., Jourdain, P., Knight, E., Massie, B., Ponikowski, P., & López-Sendón, J. (2014). Improving care for patients with acute heart failure: before, during and after hospitalization. ESC Heart Failure, 1(2), 110–145. https://doi. org/10.1002/ehf2.12021

  • La Fundació TIC Salut Social participa a FAITHFUL, un nou projecte europeu format per institucions internacionals líders al sector de la salut i la intel·ligència artificial.