El Servei de Certificació d’Apps mòbils de la Fundació TIC Salut Social com a referent en l’anàlisi de tecnologia aplicada a salut

Autor: TIC Salut Social   /  7 de març de 2022

Un estudi recent recull a Análisis descriptivo de las aplicaciones móviles dels registro y seguimiento de los efectos adversos de los antineoplásicos según la metodología de evaluación del IsysCore y de la Fundación TIC Salut Social la importància de la tecnologia per millorar la salut i reduir les desigualtats d’accés als serveis assistencials.

L’objectiu de l’estudi és el registre, monitorització i anàlisi dels efectes secundaris dels tractaments antineoplàsics orals (ANEOs) per a pacients amb càncer a través d’aplicacions mòbils.

Per determinar quines aplicacions compleixen amb els estàndards ètics i d’eficiència tecnològica, es pren el servei de certificació d’apps mòbils de la fundació com a metodologia de referència per analitzar i validar un seguit de solucions ja desenvolupades. El servei de certificació analitza i puntua la maduresa de les eines tecnològiques en un rang d’entre 0 i 40 a través les següents categories:

Usabilitat i accessibilitat, per maximitzar els avantatges que ofereix la tecnologia l’aplicació ha de presentar un ús intuïtiu, un disseny adequat a la funció requerida i garantir l’accés universal i inclusiu a persones amb diversitat funcional.

Tecnologia, l’aplicació s’ha d’adequar a uns mínims de funcionalitat acceptables per l’usuari final garantint robustesa i consistència.

Seguretat, per preservar la privacitat de les dades generades pels usuaris i la confidencialitat en la transmissió d’aquesta informació. Cal assegurar l’emmagatzemament adequat de la informació i establir mecanismes d’encriptació a l’hora de registrar contrasenyes d’accés.

Funcionalitat i continguts, amb el suport d’un Comitè d’Experts integrat per membres de Col·legis Oficials com el COMB, COPFLEFC, COIB, SCEPC, AiFICC i CAMFIC s’avaluen la qualitat dels continguts i la utilitat de les funcions que incorpora. Revisen si l’aplicació informa a l’usuari dels seus beneficis i si en el disseny de l’app ha participat algun professional o si informa a l’usuari sobre les actualitzacions de programari.

D’aquesta manera la fundació contribueix a millorar la pràctica d’activitats sanitàries i de benestar social centrades en la persona i suportada per dispositius mòbils, sensors per a la monitorització de pacients i altres solucions que actuen com a assistent digital en mode remot.

Els resultats de l’estudi conclouen que de les dotze aplicacions seleccionades, un total de vuit aplicacions podrien ser recomanades amb seguretat pels professionals sanitaris. Les puntuacions segons els criteris definits per la fundació oscil·len entre els 31 i 32 punts.

  • Per determinar quines aplicacions compleixen amb els estàndards ètics i d’eficiència tecnològica es pren el servei de certificació d’apps mòbils de la fundació com a metodologia